Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDNOKRATNO PRIMANJE

HZMO objavio detalje o isplati energetskog dodatka za ublažavanje posljedica rasta cijena

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata počinje u petak, izvjestili su u srijedu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Jednokratno novčano primanje dobit će 633.095 korisnika mirovine ostvarene u Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju i s prebivalištem u Hrvatskoj, a za to je osigurano 411 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Za 63.501 umirovljenika s mirovinom do 1600 kuna isplatit će se 1200 kuna dok će se za 101.945 korisnika koji primaju mirovinu od 1600 do 2100 kuna isplatiti 900 kuna jednokratno.

Za 280.237 korisnika s mirovinom od 2100 do 3100 kuna bit će isplaćeno 600 kuna jednokratno dok će 187.412 korisnika s mirovinom od 3100 do 4100 kuna jednokratno dobiti 400 kuna.

Najkasnije u srpnju jednokratno novčano primanje bit će isplaćeno korisnicima mirovine koji uz hrvatsku mirovinu primaju i dio mirovine iz inozemstva te koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kao i onima kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku, kažu u HZMO-u.

Pročitajte i ovo Provjereno: Nepravilnosti u HZMO-u - 10 Večeras na Novoj TV Što se događa u Zavodu za mirovinsko osiguranje? Provjereno donosi je li afera oko zapošljavanja jedina?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za jednokratnu pomoć Dokaz o visini inozemne mirovine od danas možete prijaviti online

Korisnici mirovine s tzv. inozemnim elementom za isplatu jednokratnog novčanog primanja trebaju HZMO-u dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine.

Dokaz treba dostaviti do 30. lipnja 2022. putem online obrasca, odnosno poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene