Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HVIDRA podržava ordinarija Jezerinca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) priopćila je da u ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata najoštrije osuđuje postupke i izjave predsjednika Republike Stjepana Mesića kojima u posljednje vrijeme učestalo proziva i kritizira hrvatske biskupe, a posebice njegove prijetnje upućene vojnom ordinariju mons. Jurju Jezerincu.

Svojim izjavama predsjednik Mesić dokazuje očigledno nepoznavanje svojih ustavnih ovlasti, kontinuirano miješanje u predizbornu kampanju s očitim favoriziranjem određenih stranaka, navodi se u priopćenju. Predsjednik to opravdava svojom brigom za funkcioniranje države, te izjavom da ima pravo reći što hoće, dok u isto vrijeme to osporava ostalim hrvatskim građanima, a posebice pripadnicima vjerskih zajednica, dodaje se.

Pročitajte i ovo Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e (Foto: Dnevnik.hr) Penava blago iznenađen Čelnik HVIDR-e nakon odbacivanja prijava protiv Pupovca: ''DORH je jugoslavensko i boljševičko leglo'' Slika nije dostupna Ostaje pri svom Mrsić odgovorio HVIDR-i: "Povlaštene mirovine ne smiju biti svete krave mirovinskog sustava "

"Osobito smo šokirani njegovim prijetnjama upućenima vojnom ordinariju mons. Jurju Jezerincu da će mu zabraniti ulazak u vojarne nastavi li se miješati u predizbornu kampanju", ističu u HVIDR-i. U istoj izjavi za medije iznosi prijetnju, te je nakon toga pobija, jer shvaća da nema nikakve ovlasti, a istovremeno umanjuje važnost i ironično kritizira Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH, te Zakon o potvrđivanju navedenog ugovora, navodi se u priopćenju.

Iako je u svim katoličkim zemljama u svijetu običaj da se biskupi obrate vjernicima pred izbore i upute svoja razmišljanja u skladu s naukom Crkve, u Hrvatskoj očito vladaju neka druga pravila i zaostali balkansko-komunistički mentalitet, gdje predsjednik države prijeti i poziva na zabranu osnovnih ustavnih prava - slobode mišljenja i izražavanja misli, te ustavnog prava vjerskih zajednica, naglašava se u priopćenju.

"Upućujemo bezuvjetnu podršku hrvatskim biskupima i cjelokupnoj Katoličkoj crkvi u Hrvata, posebice podržavamo propovijedi mons. Jezerinca koji je zajedno s ostalim svećenicima tijekom Domovinskog rata bio i osta
o naša duhovna snaga", ističe se u priopćenju. 

"Pomagali su nam da snagom duha i volje izdržimo sve ratne strahote, ni u najtežim trenucima uz njihovu pomoć nismo gubili vjeru u Crkveno poslanje i osnovne ljudske vrijednosti, a sada su ponovno s nama i pomažu nam u rehabilitaciji i zacjeljivanju zadobivenih rana tijela i duha nakon stradavanja u obrani suvereniteta RH", stoji u priopćenju HVIDR-e RH koju je potpisao predsjednik njezina Glavnoga odbora Josip Periša.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene