Procjene su da čak milijun i 200.000 ljudi u Hrvatskoj živi na rubu siromaštva. Jedna od najranjivijih skupina su umirovljenici. Imajući to na umu, humanitarna udruga "Portal dobrote" postavila je štand na zagrebačkim tržnicima na kojem su oni u potrebi mogli besplatno uzeti hranu.

Galerija


Prema statistici, svaki četvrti umirovljenik živi u siromaštvu ili na samom njegovu rubu. Mnogi umirovljenici se saginju i kupe ostatke hrane ispod štandova. Doslovno na koljenima, jer nakon cijelog radnog vijeka, nemaju mogućnosti za dostojanstven život.

Vezani članci Osebujni restorani Neki restorani izgledaju više kao cirkus, sviđa li vam se to ili više volite hranu na tanjuru? Police trgovine (Foto: Dnevnik.hr) Lakše je donirati nego baciti: Za blagdane se puno jede, ali ogromne količine hrane završe u – smeću

Dok je mnogima, a pogotovo umirovljenicimam teško izdvojiti za jednu rajčicu, svaki dan se baca više od tisuću tona hrane. Na godišnjoj razini to je više od 400 000 tona. Zato je humanitarna udruga Portal dobrote akcijom ''Štand dobrote'' apleirala na prodavače da na kraju radnog vremena hranu, koju bi inače bacili, doniraju, tako da je svatko u potrebi može uzeti, a u prvom redu naši najstariji sugrađani.

Katica Paulić je jedna od volonterki. I sama je u mirovini, pa zna dobro kako je dočekati kraj mjeseca. Zbog toga joj nije teško cijelo jutro stajati na suncu i skupljati donacije. ''Oni na kojima se baš vidi da nemaju daju, baš ti daju'', kaže Katica.

Većini je neugodno. Uzmu hranu tek kada je štand prazan, posramljeni. Iako, to nije njihova sramota. Sramota je to društva i sustava koji je ovim ljudima oduzeo mirnu i dostojanstvenu treću dob.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr