Huanito Luksetić (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Huanito Luksetić (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Na dvije godine zatvora osuđen je jučer 39-godišnji Huanito Luksetić iz Bregi kod Matulja, dok je njegovom sumještaninu, 45-godišnjem Goranu Zakrajšeku, izrečena kazna od deset mjeseci zatvora.


Bit je to nepravomoćne presude koju je jučer vijeće riječkog Općinskog suda, pod predsjedanjem sutkinje Tatjane Čargonja, izreklo dvojici koja su sjedila na optuženičkoj klupi pod optužbom za ilegalnu proizvodnju i držanje marihuane radi prodaje, javlja Novi list.

Vezani članci Pronađen laboratorij za uzgoj marihuane kod Opatije Pao "ratar" kod Opatije: Krao struju i u obiteljskoj kući uzgajao marihuanu Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) Huanito je slobodan, ali njegova bitka nije završila: "Psihički je malo bolje, vidim i da se smije..."

Time je, barem na ovoj instanci, završen sudski proces koji su obilježila Luksetićeva objašnjenja i tvrdnje da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Još od uhićenja je naglašavao da je – kao oboljeli od multiple skleroze – uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja prišao kad je već probao sve u liječenju, i konvencionalnu medicinu, i nekonvencionalne metode.

Sud je ocijenio dokazanim inkriminacije iz optužnice koja je teretila Luksetića da je u krugu obiteljske kuće u Bregima posjedovao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda.

Sutkinja Tatjana Čargonja u obrazloženju presude je naglasila da je predmet optužbe vrlo velika količina konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja, za višegodišnju osobnu uporabu.