Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Izjavama o HSP-u Mesić narušio temelje demokratskog sustava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSP-a Anto Đapić ocijenio da je predsjednik države Stjepan Mesić svojom izjavom da HSP ne bi trebao sudjelovati u budućoj vladi, narušio temelje demokratskog sustava, te da bi zbog toga, i prekoračenja predsjedničkih ovlasti u slučaju Zagorec, trebalo razmisliti o promjeni ustavne uloge predsjednika Republike.

Đapić je na konferenciji za novinare kazao da predsjednik države ne bi smio "dijeliti lekcije o tome tko može ili ne može biti u vladi", jer o tome odlučuju birači, kao niti izlaziti izvan okvira ustavnih
ovlasti kao što je, tvrdi, to učinio kada je njegov savjetnik
pregovarao s umirovljenim generalom Vladimirom Zagorcem. "Kršenje Ustava i demokratskih običaja nije dobro za demokraciju u Hrvatskoj", rekao je.

Pročitajte i ovo Bruna Esih ušla je u Hrvatsku stranku prava "Bog i Hrvati" Zvijezda hrvatske desnice vraća se u politiku: Bruna Esih učlanila se u poznatu stranku i najavila borbu Ilustracija Jedinstvena baza Velika novost za pacijente: Za koji dan s radom počinje novi sustav lijekova, pogledajte koje sve promjene donosi

Zbog svega bi, smatra Đapić, trebalo razmisliti o promjeni Ustava, odnosno ustavne uloge predsjednika države, na način da predsjednika bira Hrvatski sabor i propisuje mu ovlasti.

Osvrnuvši se na privatizaciju KIM-a, Đapić je ocijenio da je i ta, kao i ostale privatizacijske afere, posljedica starog modela
privatizacije još iz ratnih godina, kojom najviše gube radnici
privatiziranih poduzeća.

"Model privatizacije iz Domovinskog rata svi su osudili, a sada se provodi na isti način", rekao je, optuživši HDZ i SDP da za svojih mandata na vlasti nisu imali političke volje promijeniti Zakon o privatizaciji.

Upitan hoće li HSP zbog KIM-a tražiti ostavku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, Đapić je odgovorio da tri mjeseca prije izbora ne treba tražiti ničije ostavke, jer će se, kaže, birači na izborima odrediti o svim situacijama, pa i o privatizaciji.

"To nije priča samo Polančeca, nego i Vlade, jer je nerealno
očekivati da se to može dogoditi bez da je u sve upućen i premijer Sanader", rekao je.

HSP se priključuje parlamentarnim strankama koje od premijera Ive Sanadera traže da ih na sastanku izvijesti o pregovorima sa Slovenijom, jer se, tvrdi Đapić, u diplomaciji i razmjena mišljenja smatra pregovorima.

"Ako HSP ne bude informiran o stavovima Hrvatske vezano uz odnose sa Slovenijom, onda će to biti tema naše predizborne kampanje", rekao je Đapić, ističući da je u predizborno vrijeme iznimno važno između Vlade i Sabora usuglasiti početne postavke za pregovore.

Đapić je najavio da HSP predizbornu kampanju počinje 16. rujna kada će u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održati programsku konvenciju i predstaviti svoj izborni program, s naglaskom na gospodarski i socijalni dio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene