Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naveli strateške ciljeve

HSLS predstavio svoj prijedlog reforme javne uprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) predstavila je u ponedjeljak svoj prijedlog reforme javne uprave u kojem se kao strateški ciljevi navode depolitizacija, povećanje motiviranosti stavljanjem plaća u razinu onih u privatnom sektoru, postavljanje kriterija za napredovanje prema uspješnosti a ne godinama službe, te konkretnih i mjerljivih ciljeva za kvalitetniji rad.

Potrebno je, ističe, ukloniti visoku razinu fragmentacije, eliminirati preklapanje odgovornosti, racionalizirati upravne postupke te pojasniti okvir odlučivanja i odgovornosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODIJELJENA MIŠLJENJA Sustav socijalne skrbi i dalje čeka bolje dane: Osim ministra, što se zaista promijenilo u 2022. godini? Zdravstvo: Ilustracija - 2 STRUKA NEZADOVOLJNA Što donosi reforma zdravstva? "Rupe planiraju popuniti netom diplomiranim liječnicima koji nemaju ni dana radnog staža"

Nužnim ocjenjuje donošenje zakona o državnoj službi, primjenjivanje zakona o radu na radne odnose, centraliziranje i profesionaliziranje menadžmenta, uređivanje sustava nagrađivanja posebnim sustavom, smanjivanje broja tijela javne uprave te razvijanje sustava e-uprave s fokusom na korisnike usluga.

HSLS poručuje i da bi linearno smanjivanje plaća predstavljalo najavu još jednog odustajanja od reforme javne uprave.

Gospodarski strateg HSLS-a Josip Budimir koji je na konferenciji za novinare predstavio prijedlog reforme, ključnim smatra to da se "za razliku od dosadašnjih vremena, u nju ne ulazi kroz priču o tome koliko će se ljudi otpustiti", već je naglasak stavljen na efikasnost i funkcionalnost sustava.

Bitnim kriterijem za zaposlenike ističe količinu i kvalitetu posla koju obavljaju, a vezano za one koji ne zadovoljavaju kriterije rekao je da bi se radili planovi zbrinjavanja. "Taj se nepovoljan scenarij za takve pojedince pokušava učiniti što blažim. Nema nikakvog razloga da imamo povlaštene staleže ili kaste koji bi bili izuzeti od procesa restrukturiranja, povećanja efikasnosti - neovisno bio to privatni ili javni sektor", naglasio je.

Vezano uz status državnih službenika rekao je da su oni trenutno teško zapošljivi, praktično neotpustivi, nemotivirani, loše vođeni i slabo educirani.

Žalbe, naveo je, odgađaju zapošljavanje odabranog kandidata, rješavaju se pola godine te je na stolu 11.500 predmeta. Također, kazao je, nikada nije donesen posebni zakon kojim bi se uredile plaće već se one reguliraju Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentom složenosti koja je od 2001. mijenjana 39 puta, od toga, naveo je, u mandatu prethodne vlade 17 puta.

"Rezultati nereda u javnoj upravi su dugotrajni upravni postupci, postojanje više javnopravnih tijela u jednom postupku, česti sukobi nadležnosti, a javne isprave prikupljaju stranke", istaknuo je Budimir.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor naglasio je da će s predloženom reformom ići prema nadležnom Ministarstvu uprave i premijeru Tihomiru Oreškoviću. Vjeruje da će oko njihovog prijedloga reforme javne uprave imati konsenzus u koaliciji - i HDZ-om i Mostom, kao i ostalim strankama iz koalicije.

Najavio je da će za dva tjedna na konferenciji za novinare predstaviti reformu obrazovanja, a nakon toga pravosuđa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene