Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatsku čeka novi granični spor?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crna Gora je, barem takve najave stižu iz Podgorice, spremna Hrvatskoj platiti ratnu odštetu. Politički odnosi između dviju zemalja u stalnom su usponu. No, pitanje granice na Prevlaci još uvijek nije riješeno. Na tom polju Hrvatska bi mogla imati slične probleme kao sa Slovenijom. Više u videoprilogu.

Dok hrvatski i crnogorski političari tvrde da između dvije zemlje više nema otvorenih pitanja, stanovnici juga Hrvatske pitaju se što je s granicom na Prevlaci. Ovdje je, naime, još uvijek na snazi privremeni protokol iz 2002. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susjedski odnosi Đukanović: Srbi oštri prema susjedima, tolerantni s velikima Slika nije dostupna O odnosima sa Slovenijom Josipović: Slovenci su mi simpatični

Privremenim režimom na najjužnijoj hrvatskoj granici dio mora oko Prevlake pripadaju Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori. Iako je prema međunarodnim graničnim standardima riječ o hrvatskom teritorijalnom moru.

Hrvatska ima kopneni dio poluotoka i morski pojas ulaza u Boku od 500-tinjak metara, dok je dio akvatorija uz lijevu obalu poluotoka proglašen ničijim morem. 

- Mi ustvari ni ne znamo što je i kako potpisano, a Crnogorci dolaze tu loviti ribu skroz do kraja, uz cijeli poluotok Oštro, kaže Pero Đangradović, stanovnik Privlake. 

Peru, kao i mnogim stanovnicima ovoga kraja, tim su čudnije najave iz Crne Gore o plaćanju ratnih odšteta.

- Sad pričaju o nekakvom plaćanju ratne odštete i slično. To je po meni glupo u ovom momentu dok se ne riješi temeljni problemi, poput granice, dodaje.

Iako Konavljanima plaćanje ratnih šteta ne znači ništa, Crnogorci su, čini se, spremni na to, ali granicu na Prevlaci, čini se, ne žele dirati jer im ovakvo stanje odgovora. 

Važno je da morski ulaz u Boku nije hrvatski pa makar, kao sada, bio ničiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene