Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susjedski odnosi

Đukanović: Srbi oštri prema susjedima, tolerantni s velikima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović ocijenio je, u razgovoru za beogradski dnevnik 'Danas' od utorka, kontraproduktivnom srbijansku politiku kojom se, primjerice, u odnosima prema SAD-u i još nekim zemljama ostavljaju po strani neslaganja oko pitanja Kosova i ide za unapređenjem odnosa, dok se od toga odstupa kada je riječ o odnosima sa susjedima.

Izražavajući žaljenje što, kako je rekao, u politici Srbije i dalje traje ta inercija odnosa prema susjedima, Đukanović je istaknuo kako u razgovorima s državnicima u regiji nigdje nije prepoznao namjeru da se vodi politika na štetu Srbije te da postoji svijest o tome da svi u regiji imaju koristi od posvećenosti Srbije njezinoj europskoj budućnosti. 'Poslije duže vremena imamo konsenzualno usuglašen pogled na europsku budućnost, što je kapitalna novina u regiji. Ako je to već tako, onda se može očekivati da i Srbija pokazuje višak, a ne manjak senzibiliteta za susjede i ostale u regiji. To ne pridonosi onome što su zajednički ciljevi u regiji, a ako je suditi prema percepcijama takve politike na važnim međunarodnim adresama - to ne pridonosi ugledu Srbije u svijetu', istaknuo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon Đukanovića Crna Gora počela dogovore o sastavljanju nove vlade Slika nije dostupna Reakcije hrvatskih političara 'Otišao je još jedan dugogodišnji lider u regiji'

>> 'Amerika vjeruje da Beograd može kontrolirati Dodika'

'Dio srpske javnosti ne prihvaća neovisnost Crne Gore'

Govoreći o bilateralnim odnosima Crne Gore i Srbije, Đukanović je kao problem označio to što dio srbijanske javnosti još uvijek nije spreman prihvatiti da je Crna Gora uistinu neovisna i da vodi svoju politiku sukladno svojim procijenjenim nacionalnim interesima. Teške odluke koje je Crna Gora donosila, poput odluke o priznanju Kosova, po riječima njezinog premijera, uključivale su i vrlo senzibilan odnos prema očekivano negativnom stajalištu Srbije prema tim pitanjima, ali su ipak prevagnule procjene da to treba uraditi zato što predstavlja uvažavanje političke realnosti koju je nemoguće promijeniti. 'I smatrali smo da je potrebno biti pošten prijatelj i pošten partner Srbiji čak i tada kada je potrebno priopćiti joj i neku neugodnu realnost. I da je to poštenije i odgovornije nego licemjerno podgrijavati nešto što inače smatramo iluzijom', zaključio je Đukanović.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova 15. siječnja uputilo je oštru prosvjednu notu predstavniku crnogorske vlade u Beogradu povodom odluke vlasti u Podgorici o uspostavi diplomatskih odnosa s Prištinom, dok je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić naložio i hitno povlačenje srbijanskog veleposlanika u Podgorici na konzultacije u Beograd. Govoreći o političkoj situaciju u Bosni i Hercegovini, Đukanović je ocijenio da bi bilo kakav povratak ili rehabilitacija ideja koje su prethodile Daytonskom sporazumu značile obnovu tragedije te izrazio uvjerenost da i u Hrvatskoj i u Srbiji postoji čvrsta potpora očuvanju jedinstvene BiH. S obzirom da je to i stajalište SAD i Europe, naporima međunarodne zajednice koji idu u tom smjeru trebale bi se pridružiti još neke utjecajne države, poput Turske i Rusije, čije bi sudjelovanje značajno pridonijelo uspjehu pokrenutog 'butmirskog procesa' čiji su nositelji SAD i EU. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene