Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a potvrdili su da čelnici Saveza namjeravaju na svojem sljedeću summitu u proljeće 2008. uputiti pozivnice za članstvo zemljama koje bude ispunjavale NATO-ove standarde i mogu pridonijeti eurotlantskoj stabilnosti i sigurnosti.


"Na summitu u Bukureštu, naši predsjednici država ili vlada namjeravaju pozvati one zemlje koje ispunavaju NATO-ove standarde i koje mogu i voljne su pridonijeti eurotlantskoj sigurnosti i stabilnosti", stoji u završnom priopćenju Sjevernoatlantskog vijeća.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Državni vrh podržava ideju da se bivša predsjednica kandidira za glavnu tajnicu NATO-a: ''Možda je čak prekvalificirana...'' Kolinda Grabar-Kitarović Novi posao bivše predsjednice? "Priča se da ste najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a"

Čelnici NATO-a okupit će se na summitu u Bukureštu od 2. do 4. travnja sljedeće godine.

Ministri su pohvalili reformske napore koje poduzimaju tri zemlje uključene u Akcijski plan za članstvo (MAP) - Hrvatska, Makedonija i Albanija te ih pozvali da ih pojačaju.

Zemlje članice NATO-a podrobnije će se baviti proširenjem u siječnju, kada tri zemlje aspirantice na članstvo - Hrvatska, Makedonija i Albanija - dovrše zadnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u ponedjeljak je nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem izjavio da Hrvatska "kuca na vrata Saveza", da dobro napreduje u ispunjavanju kriterija, ali da "ulaznice još nisu ovjerene". Pritom je dodao da neće biti "paketa pozivnica".

Prema diplomatskim izvorima, pozivnice bi na summitu mogla dobiti samo Hrvatska ili sve tri zemlje odjednom.