Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatskoj u travnju pozivnica u NATO?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a potvrdili su da čelnici Saveza namjeravaju na svojem sljedeću summitu u proljeće 2008. uputiti pozivnice za članstvo zemljama koje bude ispunjavale NATO-ove standarde i mogu pridonijeti eurotlantskoj stabilnosti i sigurnosti.

"Na summitu u Bukureštu, naši predsjednici država ili vlada namjeravaju pozvati one zemlje koje ispunavaju NATO-ove standarde i koje mogu i voljne su pridonijeti eurotlantskoj sigurnosti i stabilnosti", stoji u završnom priopćenju Sjevernoatlantskog vijeća.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Čelnici NATO-a okupit će se na summitu u Bukureštu od 2. do 4. travnja sljedeće godine.

Ministri su pohvalili reformske napore koje poduzimaju tri zemlje uključene u Akcijski plan za članstvo (MAP) - Hrvatska, Makedonija i Albanija te ih pozvali da ih pojačaju.

Zemlje članice NATO-a podrobnije će se baviti proširenjem u siječnju, kada tri zemlje aspirantice na članstvo - Hrvatska, Makedonija i Albanija - dovrše zadnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u ponedjeljak je nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem izjavio da Hrvatska "kuca na vrata Saveza", da dobro napreduje u ispunjavanju kriterija, ali da "ulaznice još nisu ovjerene". Pritom je dodao da neće biti "paketa pozivnica".

Prema diplomatskim izvorima, pozivnice bi na summitu mogla dobiti samo Hrvatska ili sve tri zemlje odjednom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene