Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najezda u šumama

Hrvatskoj prijeti nova epidemija, liječnici upozoravaju da posljedice ove bolesti mogu biti teške

Aktualno Galerija Miš - 1 Miš - 1 Foto: DNEVNIK.hr Miš - 2 Miš - 2 Foto: DNEVNIK.hr Miš - 3 Miš - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Livada Galerija 1/4 >>
Zbog najezde miševa u šumama diljem Hrvatske prijeti epidemija mišje groznice. Broj zaraženih raste, a posljedice bolesti mogu biti teške. Reporterka Katarina Jusić istražila je kojih se pravila morate pridržavati idete li u prirodu.

Marino je imao temperaturu od visokih 40 stupnjeva, a to je značilo da ima koronavirus ili gripu.

Pročitajte i ovo Plastenik sve veća šteta Najezda poljskih miševa u Slavoniji muči poljoprivrednike: "Uništili me, jednostavno uništili" Slika nije dostupna Otkrivamo dokad će epidemija trajati Mišja groznica u Hrvatskoj: Broj oboljelih raste, zabilježen i prvi smrtni slučaj

''Doktorica me poslala na testiranje krvi i urina. Iz nalaza je vidjela da je sve crno i podebljano, ništa nije u normali, sve je ili previsoko ili prenisko. Zaključila je da imam mišju groznicu. To je trajalo 25 dana'', rekao je Marino Mance iz Fužina.

Najviše je zaraženih u Gorskom kotaru, ali ima ih i u zaleđu Kvarnera, sjevernoj Hrvatskoj, Lici, pa čak i u Zadru. U riječkom KBC-u dosad je hospitalizirano više od 40 pacijenata, a među njima su i djeca.

''Klinička slika uključuje povišenu temperaturu, bolove u trbuhu i leđima, mučnine, povraćanje, zamagljen vid, krvarenje očne spojnice, a nažalost nekad se klinička slika razvije u smjeru zatajivanja bubrega'', objasnila je dr. Jelena Šimić, nefrologinja iz KBC-a Rijeka.

Bolest prenose šumski i poljski miševi, žutogrli miš te riđe i livadne voluharice.

''Kad se čovjek nađe u tom okruženju, u kontaktu s tim glodavcima direktno, indirektno ili putem aerosola može se zaraziti, kao i prehrambenim putem ako je hrana ili voda zagađena virusom'', govori dr. sc. Danijela Lakošeljac, epidemiologinja NZZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Idete li na izlet u šumu ili prirodu, pridržavajte se pravila predostrožnosti. Za sjedenje na tlu ili odmor koristite dekicu ili prostirku, nemojte sjediti i ležati izravno na tlu. Hranu držite u zatvorenim posudama te imajte dezinficijens za ruke. Vodu ponesite sa sobom, nikako nemojte piti onu iz šumskih izvora ili lokava.

''Sve je puno miševa. Ja sam išla na Snježnik i Guslicu i puna ih je šuma, ali ne ostavljam ništa na podu, ne diram ništa rukama te imam dezinficijens u ruksaku'', kaže Sandra iz Rijeke.

Srećom, bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene