Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori pri kraju

Hrvatska suočena s ogromnim problemom, sindikati očajni: "Očekuje se da jedan odradi sve ono za što je potrebno više radnika"

Aktualno Galerija Trgovina - 1 Trgovina - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Trgovina - 2 Trgovina - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Trgovina - 3 Trgovina - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Trgovina - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatska se suočava s velikim problemom nedostatka radne snage, naročito kada je riječ o ljudima koji bi trebali raditi u trgovinama.

Nakon više od 10 godina trgovina bi trebala dobiti granski, kolektivni ugovor. Sindikat trgovine i udruga poslodavca pri kraju su pregovora koji bi trebali obuhvatiti više od 200.000 zaposlenih u trgovini. Iako je na snazi sporazum o šutnji dok se ne postigne dogovor, koje su ključne točke o kojima se pregovara za Dnevnik Nove TV doznao je Ivan Čorkalo.

Radnik se traži i u zagrebačkoj kvartovskoj trgovini. Oglas na vratima, kao i
na burzi postavljen je prije mjesec i pol.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice Danke - 1 začarani krug Novi zaplet u slučaju Danke Ilić: "MUP umjesto da otkrije i progoni počinitelje kaznenih djela, sudjeluje najvjerojatnije u zlostavljanju i mučenju"

"Doslovce se nitko nije javio, plaća početna je 1000 eura neto, imamo još gablec, prijevoz i doslovce se nitko ne javlja. Je li ta plaća mala ili velika, ne znam, ali mi s maržama u malim trgovinama ne možemo veću plaću davati s tim da su i doprinosi veliki", tvrdi Siniša Dobraš vlasnik trgovine i predsjednik Udruženja trgovaca Zagreb.

U manjoj trgovini o radniku se više vodi računa, nego u trgovačkim lancima, kaže gospođa Gordana. Iskusila je oboje, a ovdje radi 10 godina.

"Jedan pravi mali obiteljski dućan, gdje se sve dogovara, razgovara. Rad u trgovini je takav, kakav je i zna se što je", istaknula je prodavačica.

Pročitajte i ovo Besplatno dopunsko osiguranje Imaš pravo, ostvari ga Tko ima pravo na besplatno zdravstveno osiguranje? Provjerite zadovoljavate li vi kriterije

Težak i potplaćen - jasno poručuju sindikati.

"Težak fizički rad, rad u smjenama, prekovremeni rad, od radnika se traži informatička pismenost, traži se da znaju strane jezike, a plaća ne prati cijeli angažman. Prosjek je svega par eura ispod 700 eura u netu", kazala je Sandra Bahunek iz Sindikata trgovaca Hrvatske.

I Njemačka u problemima

Ne čudi stoga što Hrvatskoj u trgovini nedostaje 10 tisuća radnika. Situacija je kritična, poručuju iz udruge Glas poduzetnika.

"To nije samo stvar plaća koje se nude, nego jednostavno nema dovoljno radne snage.To nije samo u Hrvatskoj, u Njemačkoj je danas 700 tisuća radnih mjesta nepopunjeno. 2030. godine, 7 milijuna mjesta će biti nepopunjeno ukoliko Njemačka neće uvoziti milijun ljudi godišnje", upozorava Slobodan Školnik iz udruge.

Pročitajte i ovo Danijela Demarin Hasanović, reporterka Dnevnika Nove TV Velika šteta Uhićeni poznati načelnik i splitski poduzetnik, a Dnevnik Nove TV doznaje o kojim se iznosima radi: "Kad si u šoku, nemaš riječi"

Kako riješiti problem nedostatka radnika, Dnevnik Nove TV pitao je i sve vodeće trgovačke lance. Odgovorili su jedino iz Konzuma. Poručuju da su prošle godine u materijalna primanja zaposlenika uložili 45 milijuna eura. Unatoč tome, prisiljeni su, kažu, tražiti kreativna rješenja u pronalasku radnika.

"To uključuje i zapošljavanje umirovljenika i studenata te opcije fleksibilnijih aranžmana po pitanju smjena (npr. prilagođavanje majkama male djece) i sl. Uz domaću radnu snagu, dio naših zaposlenika, njih oko četiri posto, čini i strana radna snaga", stoji u priopćenju Konzuma

Nade polažu u novi kolektivni ugovor

Stanje bi se moglo popraviti sklapanjem kolektivnog ugovora između Sindikata trgovine i poslodavaca. Povećanje minimalnih plaća središnja je točka pregovora.

Pročitajte i ovo Vanja Margetić, reporter Dnevnika Nove TV Čeka se rekonstrukcija Stravični prizori na mjestu gdje je autobus s putnicima naletio na stanicu: "Kućica je pomaknuta 15 metara, pukom srećom izbjegnuta je tragedija"

"Treba napraviti određene pomake što se tiče i radnog vremena što se tiče i odnosa prema radnicima i prodavačima. Nedostatak radnika je velik i onda je pritisak na postojeće radnike visok. Očekuje se da postojeći broj odradi sve ono za što je potrebno dva, tri četiri ili pet radnika", rekla je Bahunek.

Trenutna situacija, nikome ne ide na ruku. Ni radnicima niti poslodavcima. A ni kupcima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene