Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona pred vratima

Njihov je posao među 10 najtraženijih u Hrvatskoj, ali nitko ga ne želi raditi: ''Koliko ih je meni reklo - ne mogu, ja sam na rubu živaca''

Aktualno Galerija Potraga za čistačicama - 3 Potraga za čistačicama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za čistačicama - 5 Potraga za čistačicama - 5 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za čistačicama - 4 Potraga za čistačicama - 4 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za čistačicama - 2 Potraga za čistačicama - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Potraga za čistačicama - 1 Galerija 1/5 >>
Turistička je sezona pred vratima, a s njezinim dolaskom raste i potražnja za radnicima. Nitko ne želi čistiti apartmane niti za 10 eura po satu. Stanje na terenu provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Krpe, sredstva za čišćenje i usisavač bez vještine i znanja malo vrijede, a oni koji time najbolje rukuju traže više novca nego ikad dosad.

"Kreće se od posteljine, pa smeće, ide se u kupaonu i kad imate puno posla, treba vam brzine i vremena. Uz to treba i truda, čovjek se uznoji", rekla je Jolanda Krmpotić, dugogodišnja sobarica u hotelu.

Ključ je to čiste sobe, a čistačice su neizostavan dio svakog ugostiteljskog objekta.

"Bez sobarice, kuharice i konobara hotel ne može funkcionirati. Bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate dati sve ono što svaki čovjek zaslužuje - ugodnu plaću, ugodno radno mjesto, dobru atmosferu", jasan je bio Domagoj Grgić, direktor hotela.

Pročitajte i ovo Ugostitelji - 1 MUKE PO RADNICIMA Ugostitelji na kontinentu svake godine na istim mukama: "Moji radnici dobili bi i 10 i 15 posto veću plaću..."

Zato su se za sezonu ekipirali. Oni koji nisu traže na sve strane. Društvene mreže zatrpane su oglasima, ali i komentarima.

Oglasa ima mnogo. "Tražim čistačicu za sobe u Splitu. Šest soba, radi se od 10 sati svaki dan. Četiri do pet sati rada, plaća 5000 do 6000 kuna u eurima", samo je jedan od njih, a takvi oglasi nerijetko pokrenu žustre rasprave u komentarima.

"U Labinu i Rapcu 100 kuna jedan sat pa ti vidi računicu", poručuje jedan korisnik. "Je li vas sram ponuditi takvu plaću za toliki posao?" dodaje drugi. 

Da je posao još uvijek degradiran, govori Ivana Klobučarić, vlasnica obrta za čišćenje. Radnike se teško nađe. Svi bi, kaže, radili na crno. Ima dvije zaposlenice, čiste od ureda, zgrada do igraonica, ali apartmane više ne.

"Svi misle da znaju čistiti, no nije to baš tako. Uhvatiš se ukoštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šalicu, vilicu, žlicu. Nema, sve mora biti besprijekorno i onda shvatiš, koliko je meni ženskica reklo - ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na rubu živaca", poručuje Klobučarić.

Nekima to nije problem. Među 12 zaposlenika u domaćinstvu jednog kampa dio su stalni radnici, a dio sezonci.

''Imamo i iz Nepala radnu snagu, pokazali su se vrlo marljivima, vrlo dobrom radnom snagom" objasnila je Federica Ukušić Rovina, direktorica kampa.

Posao čistača je među deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Strani radnici: Ilustracija - 1 POSLA IMA PREKO GLAVE U Hrvatsku su došli turistički pa ostali ovdje živjeti: ''Dobio sam ponudu za posao i odlučio ostati, a i zaljubio sam se"

"Prijavljeno je 2550 radnih mjesta za posao čistača, a trenutačno je u evidenciji 2680 nezaposlenih osoba koje su se izjasnile da žele raditi kao čistači", rekla je Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja za Sektor za tržište rada i politike zapošljavanja.

U isto vrijeme, od početka godine Sektor za tržište rada i politike izdao je 1100 pozitivnih mišljenja za zapošljavanje stranaca baš na tim poslovima. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene