Radnici (Foto: Getty Images)
Radnici (Foto: Getty Images)

U Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine sa 1,24 milijuna otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatak radne snage, javlja u utorak Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).


''U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, broj nepopunjenih radnih mjesta porastao je za 140.000", stoji u priopćenju IAB-a, koji djeluje u suradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nürnberga.

Vezani članci Iseljavanje Hrvata (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) U Njemačku se iselila gotovo četiri Osijeka: Objavljene službene brojke, pogledajte koliko im je lani stiglo Hrvata Njemački radnici (Foto: Arhiva/Uli Deck/DPA/PIXSELL) Navala na konzulate: Njemačkoj nedostaje oko 800.000 stručnih radnika

''Najveći porast potražnje zabilježen je na području prerađivačke industrije, ali je potražnja u sektoru uslužnih djelatnosti s više od 600.000 otvorenih radnih mjesta još uvijek najveća“, kaže Alexander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mjesta, a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000. Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8 %) zatim osobe bez kvalifikacije (22 %) te na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17 %).

Njemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj umirovljenika, što se pokušava kompenzirati uvozom radne snage. (Hina)

Genijalna ideja iz britanske vlade: Od poduzetnika traže da zaposlenicima kupuju voće i daju kredite za bicikle

''Čudna smrt Europe'': Povijest koja nam se upravo raspliće pred očima