Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostaje im ono najvrednije

Ideju imaju, ali nema radnika: Komunalna tvrtka širi poslovanje u neočekivanim smjerovima

Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nedostatak radne snage u Karlobagu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Komunalno poduzeće iz Karlobaga proširilo je svoju djelatnost na stočarstvo i turizam. Postoji ideja za proširenje, no nedostaje im ono najvrijednije - radna snaga.

Cilj je bio zapošljavanje nezaposlenih s područja općine. Danas zapošljavaju 60 radnika. Širili bi posao, ali nema radne snage.

Todor je sa sinom i prijateljem iz Makedonije došao raditi na farmu u Baškim oštarijama.

"Zadovoljni smo i sa poslom i sa zaradom. Radimo pretežno sa kravama, muzemo oko 30 krava a raspolaže farma tu sa preko 50 krava", rekao je Todor Momiroski, radnik iz Makedonije.

Mlijeko koje pomuzu prevozi se u obližnju siranu u kojoj glavnu riječ vodi Slavonka koja već godinu i pol tu radi. "Tražili su tehnologa pa sam se ja prijavila. Mislila sam kako će tu biti i evo me, zadovoljna sam i već sam tu dosta dugo", kazala je Antonija Jakšetić, prehrambena tehnologinja koja je došla iz Slavonije.

Pročitajte i ovo Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Nedostatak radne snage Hoće li hrvatski poslodavci po radnike morati u - Iran i Indiju?

Pročitajte i ovo Radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ukupno 63.000 dozvola Uvest ćemo tisuće radnika: Sindikati i poslodavci pozdravljaju kvote, ali naglašavaju - stranci nisu kvalitetni kao domaći

Ideja za osnivanje općinske tvrtke došla je iz potrebe da se zadrži stanovništvo. Žele širiti farmu krava i konja kojom upravljaju te hostel i restoran. No, nedostaje im radne snage, a o njima sve ovisi.

U hostelu i restoranu tijekom ljetne i zimske sezone kao i vikendima traži se mjesto više. Gostiju ima, ali nema dovoljno radnika.

Lucija Tomljenović, voditeljica komunalnog poduzeća, je za radnu snagu pronašla van granica Republike: "Mi smo i sada u situaciji da moramo tražiti radnike čak izvan Hrvatske. Imamo radnike iz Makedonije, Srbije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, odasvuda."

Plaće u ovoj tvrtki su dobre. Minimalna je pet tisuća kuna. Glavna kuharica, domaća je žena iz Karlobaga i kaže da ne bi mijenjala radno mjesto. "Mi smo mala općina i malo ljudi živi u našoj općini tako da radnike moramo izvana uvoziti", rekla je Ankica Jurković, glavna kuharica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene