Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanacija nakon potresa

Hrvatsko selo koje izgleda kao švicarski sir: Ima rupa više nego stanovnika, ali slava im nije donijela sreću

Aktualno Galerija Mečenčani - 4 Mečenčani - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mečenčani - 3 Mečenčani - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mečenčani - 2 Mečenčani - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mečenčani - 1 Galerija 1/4 >>
Hrvatsko selo izgleda kao švicarski sir jer ima više rupa nego stanovnika. I dvije godine od potresa u Mečenčanima zemlja se doslovno otvara, a o tome izvještavaju i strani mediji. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

"Imali smo vrt za cijelo domaćinstvo, od krumpira, jagoda", priča Nikola Borojević iz Mečenčana. Nikoli je najveća vrtača u Mečenčanima pojela sve plodove rada. Dvije godine od potresa za nju se još uvijek priprema plan sanacije.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u selu su 104 stanovnika. I 149 rupa.

Sanirano je tek šest rupa koje se nalaze tik uz obiteljske kuće, a sanaciju čeka još njih stotinjak. Sada se rješava vrtača koja se nalazi usred polja, na dno se stavlja podloga kako više ne bi išla u dubinu.

Planiraju zatrpati 102 rupe. Ostale koje se nalaze usred šume i na udaljenim poljima neće se sanirati. Za najveću će im trebati sigurno dvadesetak dana.

Pročitajte i ovo Banovina bez obnove - 2 ništa nova Stanovnici Banovine i ovu će zimu dočekati u kontejnerima: "Bit će bolje za jedno pet godina"

"Zasad ćemo zatrpavati one u kojima nema vode, a u kojima ima vode, valjda će biti dobro vrijeme, pa će se isušiti, ako ne, onda ćemo pribjeći i pumpanju", rekla je Tatjana Dovranić Kardaš, voditeljica vodnogospodarske ispostave Banovina

Za sanaciju treba 1,1 milijun eura. To bi trebalo ići iz Fonda solidarnosti, ali da bi se iskoristio taj novac, ostala su još tri mjeseca.

"Moram reći da smo imali i zahtjev ljudi koji žive tamo da se neke vrtače ne saniraju" rekao je Tomo Medved, šef Stožera civilne zaštite.

  Pročitajte i ovo Šimo Cvitkušić iz Mečenčana Godinu i pol nakon potresa Ma kakav Čile, imamo mi svoje rupe! "U početku je bilo straha, ali..."

"Želimo. To je prvi glas da netko ne želi da se to sanira, to je malo glupo", rekao je Šime Cvitkušić.

Prije potresa za malo mjesto 25 kilometara od Petrinje rijetko je tko znao. Sad znaju svi, ali u Mečenčanima su na svojoj koži osjetili onu uzrečicu da slava nekad ne donosi sreću. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene