Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ništa nova

Stanovnici Banovine i ovu će zimu dočekati u kontejnerima: "Bit će bolje za jedno pet godina"

Aktualno Galerija Banovina bez obnove - 2 Banovina bez obnove - 2 Foto: DNEVNIK.hr Banovina bez obnove - 1 Banovina bez obnove - 1 Foto: DNEVNIK.hr Banovina bez obnove - 3 Banovina bez obnove - 3 Foto: DNEVNIK.hr Banovina bez obnove - 4 Banovina bez obnove - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Rupe u Mečenčanima - 1 Galerija 1/8 >>
Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac bila je na Banovini, gdje se problemi građana i dalje rješavaju puževim korakom. Uz to, svako toliko iskrsnu i novi problemi.

U Petinji ništa nova. U slomljenom gradu znakove života moguće je uočiti, paradoksalno, tek zbog Dana mrtvih.

"Bit će bolje. Bit će bolje za jedno pet godina. Vjerujemo, moramo vjerovati", rekao je kupac cvijeća za Dnevnik Nove TV.

"Sve je to usporeno. Nije se još vratilo. Ljudi su mnogi u kontejnerima i to vam još nije ni pola od dobroga", rekla je Snježana Oršulić iz Petrinje.

One u kontejnerima iz dana u dan muče nove brige. Da će i treću zimu provesti u nekoliko kvadrata lima već su se pomirili. Ali ih nepredvidivosti državne birokracije uvijek iznova iznenade.

"Pošta traži da se mi potpišemo i da svaka tri mjeseca platimo 70 kuna što nam poštar dolazi", rekla je Đurdđica Mrazovac iz Petrinje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštra kritika u Saboru Oporba o gradnji stadiona u Zagrebu: "Kako će ga izgraditi Tomašević, koji nije u stanju postaviti jedan boks za smeće, ili Plenković"

Pročitajte i ovo Potres na Banovini Nemirno jutro Potres uplašio stanovnike Banovine: "Nervoza i mučnina u želucu, streslo pošteno"

"Mi moramo plaćati poštara, 70 kuna pošti. Dobiješ neki ugovor pošto mi nismo na nekoj adresi. Kako da budem kad nemam ništa? Nemam kuće, nemam ništa. Gdje da budem", rekla je Aleksandra David iz Petrinje.

Iz Hrvatske pošte kažu kako je riječ pogrešci ili nesporazumu. Potresom pogođena podrućja, pojašnjavaju, imaju brojne olakšice, pa bi im i ta usluga preusmjeravanja pošiljki trebala biti besplatna. Pozivaju sve koji su imali problem da im se jave.

No Pošta je ipak najmanji problem. "Više nema ni posjeta, nema ničega. Bio je ministar graditeljstva u Petrinji s premijerom, ali nije bio ovdje. Nek nam konkretno reknu gdje ćemo biti, kada ćemo biti, hoćemo li išta dobiti", rekla je Aleksandra.

Nešto se ipak počelo micati s mjesta oko najpoznatije rupe na Banovini. Stigli su strojevi i krenuo je pokušaj zatrpavanja. Voda se ispumpala, radovi počeli. No, nakon tri dana nezgodno je upao produženi vIkend. Radovi su, naravno, stali, a rupa se ponovno počela puniti vodom.

"Oni nisu ni znali da tu ima izvor. Ja sam pretpostavio da je izvor jer je dve godine voda nije zamućena nego je bistra. Moglo se kupat unutra. Što ja znam, kao Plitvice", rekao je Nikola Borojević iz Mečenčana.

I to naravno nije sve. "Počela se urušavati ona jer je pritisak vode držao valjda sve. Kad je voda otišla, onda se sliježe dolje. Vidim da puca dolje, prema dnu", pojasnio je Nikola.

Izdržat će valjda do srijede. Za kraj je ekipa Dnevnika Nove TV pronašla i nešto pozitivno. Pored škole u Mečenčanima se gradi igralište. Sama škola je nakon potresa privremeno neuporabljiva i bez učenika, ali o tom potom.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene