Dok se u Čileu čude velikoj rupi u tlu koja se pojavila u blizini grada Tierra Amarilla, u hrvatskim Mečenčanima s vrtačama su već navikli živjeti.

Galerija Šimo Cvitkušić iz Mečenčana Šimo Cvitkušić iz Mečenčana i Viktorija Bednjanec Rupe u Mečenčanima +1 Rupe u Mečenčanima

Snimke ogromne vrtače koja se otvorila u Čileu jučer je obišla svijet. Rupa za koju se vjeruje da je duboka oko 200 metara pojavila se u blizini grada Tierra Amarilla na sjeveru zemlje.

Vezani članci Urušavanje u Ilici - 8 FOTO Urušio se dio zgrade u Zagrebu, prijeti daljnje urušavanje: ''Napravili su nešto što nisu trebali napraviti'' Rupa u Mečenčanima - 2 Otvorila se 140. rupa u Mečenčanima, stanovnici u strahu: "Ona je ogromna''

"Ovo je najveća vrtača koju smo vidjeli u posljednje vrijeme. Jako smo zabrinuti jer je aktivna i nastavlja rasti. Naša zajednica ovo nikada nije vidjela", rekao je gradonačelnik Tierra Amarilla Cristobal Zuniga.

No rupe u tlu odavno nisu novost u Sisačko-moslavačkoj županiji. Većina vrtača, koje su nastale nakon potresa na Banovini, još uvijek nije sanirana.

Reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec posjetila se Mečenčane.

Još uvijek postoje 102 vrtače u Mečenčanima, kao i u selu Borojevići. Jedna od rupa koja još nije riješena i zatrpana je i ona pored koje živi Šimo Cvitkušić.

Na pitanje kakva je situacija i širi li se rupa, Cvitkušić kaže da nije primijetio širenje.

"Sve je stabilno. U susjednim kućama ne znam kakvo je stanje", rekao je. Navodi kako je sve stalo.

"Stoje rupe, ovo što je zatrpano stoji. U početku je bilo straha, ali čovjek se navikne na život s rupama. Kad su se otvarale, bilo je puno straha, sad više ne", rekao je Cvitkušić.

Navodi kako "djeca idu van s roditeljima i da su svi na oprezu".

"O sanaciji ništa nismo čuli. Ne znamo ništa što će biti. Optimist sam, ali zasad čekamo, ništa se ne događa", dodao je. 

Iz Hrvatskih voda poručuju da je u tijeku natječaj za sanaciju. Prošli je tjedan odabran izvođač radova, a sada traje razdoblje žalbi i mirovanja.

To bi razdoblje trebalo trajati 15 dana, a nakon toga bi se trebao sklopiti i Ugovor o izvođenju radova.

Kada će točno početi radovi, sada se još ne može predvidjeti. Radovi će biti prijavljeni za financiranje iz Fonda solidarnosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju