Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika prijetnja

HZJZ o opasnoj sintetičkoj drogi koja se proširila Europom: "Već i male količine mogu uzrokovati po život opasno trovanje"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatski zavod za javno zdravstvo oglasio se povodom povećanja dostupnosti i upotrebe sintetičke droge fentanila u Europskoj uniji.

Europska unija mora se pripremiti na nagli porast opasne sintetičke droge – fentanila, izjavila je to Ylva Johansson, europska povjerenica za unutarnju politiku.

Sličnu stvar rekao je i američki državni tajnik Antony Blinken koji je poručio da Europu čeka problem sa sintetičkim drogama.

Pročitajte i ovo Ilustracija zbrinuta u zagrebačkom centru Djevojčica koju je odbilo više od 30 ustanova vikendom će biti jedino dijete u centru: "Naravno da nismo idealan trajni smještaj"

Povodom toga oglasio se i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti: 

Fentanil te mali broj derivata fentanila (alfentanil, sufentanil, remifentanil i karfentanil) koriste se kao analgetici te anestetici u humanoj i veterinarskoj medicini. Uz njihovu legitimnu upotrebu kao lijekova te za istraživanja, fentanil i njegovi derivati također imaju dugu povijest nedopuštene upotrebe kao zamjena za heroin i druge opioide.

Koji su rizici?

Fentanil i derivati fentanila povezani su s najmanje 137 smrtnih slučajeva u EU u 2021. godini (Njemačka 88, Litva 18, Austrija 9, Danska 6, Finska 6, Estonija 4, Slovenija 2, Portugal 2, Mađarska 1, Litva 1).

Zdravstveni rizici

Slično drugim vrstama opioidnih analgetika kao što je morfin, fentanil i njegovi derivati proizvode većinu svojih učinaka aktivacijom μ-opioidnih receptora u središnjem živčanom sustavu. Akutni učinci uključuju: euforiju, opuštanje, analgeziju (smanjena sposobnost osjećanja boli), sedaciju (dovođenje u stanje smirenosti ili sna), bradikardiju (usporenje rada srca), hipotermiju (opasno niska tjelesna temperatura) i respiratornu depresiju/gušenje (prestanak disanja).

Upravo respiratorna depresija predstavlja najveću opasnost za konzumente, budući da zbog visoke potentnosti ovih tvari, male količine mogu uzrokovati po život opasno trovanje dišnog sustava. Ako se ne liječi, može dovesti do respiratornog zastoja (prestanka disanja) i smrti. U značajnom broju slučajeva, pravovremena primjena naloksona može učinkovito zaustaviti trovanje. Nalokson je odobren lijek u Europi. Fentanil i njegovi derivati također su odgovorni za zlouporabu i potencijalnu ovisnost.

Osim toga, nedopušteni fentanil se najčešće izrađuje kao bijeli prah, koji može nalikovati drugim drogama kao što su kokain, a također se može prešati u tablete te pomiješati s drugim drogama, tako da izgleda kao opioid na recept. Dok se patvorenje nedopuštenih droga s fentanilom relativno rijetko javlja u Europi, u usporedbi s SAD-om i Kanadom visok rizik od po život opasnog trovanja, budući u većini slučajeva konzumenti nisu svjesni patvorenja. Navedena praksa dodatno otežava otkrivanje krijumčarenja i uporabe fentanila.

Novi derivati fentanila

Od 2012. godine ukupno 38 novih derivata fentanila (koji nisu bili kontrolirani na međunarodnoj razini u vrijeme prvog izvješća) otkriveno je na europskom tržištu i prijavljeno Sustavu ranog upozoravanja EU-a o novim psihoaktivnim tvarima, kojim upravlja EMCDDA u bliskom partnerstvu s EUROPOL-om.

Od navedenog su 24 (63%) otkrivena u dvogodišnjem razdoblju između 2016. i 2018. godine. Slično drugim novim opioidima, novi derivati fentanila koriste se kao "legalne" zamjene za uspostavljene kontrolirane opioide od strane visokorizičnih konzumenata droga, uključujući pojedince koji injektiraju opioide.

Visoki rizici za zdravlje pojedinca i javno zdravlje povezani s derivatima fentanila motivirali su brojne reakcije na europskoj i međunarodnoj razini, uključujući međunarodnu kontrolu nekih od tih derivata te generičku zabranu derivata fentanila u Kini – koji je identificiran kao jedan od globalnih izvora fentanila i njegovih derivata. Nakon ovih odgovora, broj novih derivata fentanila otkrivenih na europskom tržištu značajno se smanjio.

Pročitajte i ovo Srpska zastava preko grba "Pokušaj stvaranja nemira": Na kosovskom veleposlanstvu osvanula naljepnica sa srpskom zastavom

Međutim, od 2019. godine novi sintetski opioidi, posebice opioidi benzimidazol (nitazen), pojavili su se na tržištu droga u Europi. Zabrinjavajuće je da su mnogi nitazeni barem jednako jaki kao fentanil. Grupa nitazena uključuje izotonitazen koji se prvi put pojavio na europskom tržištu droga u ožujku 2019. godine. EMCDDA je 2020. godine procijenio rizik od izotonitazena, nakon čega je kontroliran diljem Europe.

Tijekom 2022. godine primjetne su naznake povećanja dostupnosti i upotrebe drugih benzimidazolskih opioida – posebno metonitazena i protonitazena u nekim dijelovima Europe, kao i pojava smjesa koje sadrže nove sintetske opioide: benzodiazepini i ksilazin (sredstvo za smirenje životinja) uz sintetske opioide. Predmetne smjese, poznate kao “benzo-dope” i “tranq-dope” povezane su s povećanjem broja smrtnih slučajeva uslijed predoziranja u Kanadi i SAD-u.

Nadalje, europske države izvan EU-a također su izradile izvješća vezano uz nedavno povećanje dostupnosti sintetskih opioida, što bi moglo ukazivati na opći trend od utjecaja na države članice EU-a.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene