Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno u Saboru

Bulj: "Ajd' ne cmari više...", Jandroković: "Vi ste toliko primitivni, drago mi je da nisam isti kao vi. Doviđenja!"

Zastupnici su se nakon dva mjeseca stanke vratili u saborske klupe te je sjednica počela aktualcem.

Hrvatski sabor počinje jesenje zasjedanje, a zastupnike, koji se nakon dvomjesečne stanke ponovno vraćaju u svoje klupe, čeka opsežan dnevni red, na kojem je već sada 127 točaka.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Deveta sjednica trajat će do 31. listopada, nakon čega slijedi stanka, a Sabor s radom nastavlja 14. studenoga sve do ustavne stanke 14. prosinca.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ističe kako zastupnike očekuje intenzivan rad, s obzirom na to da je iz Vlade došlo dosta zakonskih prijedloga. Pred zastupnicima bi se uskoro trebala naći porezna, ali i mirovinska reforma, a prvog radnog tjedna na dnevnom redu je 12 zakonskih prijedloga u prvom čitanju.

Tijek sjednice Sabora pratite u nastavku:

14:45 Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je, pak, da hrvatska brodogradnja 'broji svoje zadnje dane', dodavši kako je moguće da su brodogradilišta postala osobni projekt nekolicine političara nesposobnih za bilo što „osim za muljaže ispod stola”.

„Hrvatska kao pomorska zemlja treba brodogradnju kao polugu razvoja gospodarstva”, dodao je Bunjac.

Predlaže i formiranje ekspertnog tima, bez uplitanja politike, koji bi u 90 dana trebao donijeti program restruktururanja, okvirne planove rada za idučih pet godina te definirati mjere za tehnološku objavu i racionalizaciju poslovanja pojedinog brdogradilišta.

HSU-ov Silvano Hrelja u slobodnoj raspravi upozorio je na nedavni slučaj raskidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja od strane privatne osiguravajuće kuće jer im je pacijent stvorio velike troškove te je osiguravatelju neisplativ.

Resorni ministar trebao je reagirati na tu praksu jer je takav postupak nedopustiv, ocijenio je Hrelja dodavši da se takve pojave sutra mogu proširiti "kao zaraza komaraca sa Zapadnog Nila”.

14:17 Aktualno prijepodne je završilo, a Sabor je nastavio rad iznošenjem stajališta klubova.

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović izjavio je kako bi volio da imamo predsjednika Vlade koji je malo više Hrvat, a malo manje Europljanin, premijera Andreja Plenkovića nazvao je 'slučajnim premijerom' te je pozivao na nove parlamentarne izbore.

„Da su glasači HDZ-a znali koga će za premijera postaviti, Plenkoviću ne bi dali povjerenje ... S uspjehom bilo koje od dviju referendumskih incijativa – (Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje) premijer Andrej Plenković odlazi u povijest pa nije čudno da na ovakav način odugovlačenjem prebrojavanja glasova nastoji osporiti volju građana”, ustvrdio je Zekanović u saborskoj slobodnoj raspravi.

Prema njegovom mišljenju - 'vrijeme za izbore da se vidi tko je gdje'.

Podsjetivši kako je APIS dobio nalog za provjeru potpisa prikupljenih u referendumskoj inicijativi, Zekanović je rekao da je upravo APIS ranije prozivao i nekadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, zbog sumnje u malverzacije na izborima.

Zekanović je kazao da nitko nema ništa protiv provjere potpisa, ali je upitao zašto se 'ne vjeruje tisućama volontera koji su prikupljali potpise'.

14:05 Jandroković je kazao kako je Bulj prvo prekršio poslovnik, a potom svojim ponašanjem prevršio svaku mjeru.

"Ovdje postoji nekakav red. Da se i ostali zastupnici ponašaju kao vi, nastao bi kaos", rekao je Jandroković.

Bulj mu je na to poručio "Ajde ne cmari više..."

Jandroković je uzvrati: "Vi ste toliko primitivan da ne želim više uopće razgovarati s vama. Ajde, doviđenja"

14:03 Miro Bulj (Most) zatražio je povredu poslovnika

"Premijer je odgovarao meni na pitanje koje mu je postavio Grmoja. Premijer je svojom izjavu najavio uzurpaciju ovlasti hrvatskog Sabora", kazao je Bulj na što mu je Jandroković izrekao drugu opomenu budući da Bulj nije prestajao pričati.

Jandroković je potom rekao da Bulja isključuje iz rasprave.

13:59 "Od svih pitanja vi ste našli ovo. Tako škrto i jadno pitanje zaslužuje da smanjite apanažu vašoj PR agenciji", poručio je premijer Grmoji.

Plenković se osvrnuo i na sukob s Buljem na početku sjednice

"Vi se gosp. Bulj spremni manipulirati i lagati. Bulj me optužuje da određujem Saboru što će biti tema.  Samo sabor odlučuje o temama, a moje je mišljanje da je nemoguće da Sabor tematski raspravlja o bilo kojem pojedinačnom zastupniku. Ni u najgorim fazama komunizma nisu se preispitivala mišljenja pojedinih zastupnika", kazao je premijer. 

13:56 Kad je došao njegov red za postavljanje pitanja premijeru Grmoja je premijera pitao zašto nije razriješena ministrica vanjskih poslova koja nije ništa poduzela po pitanju bivšeg veleposlanika Hrvatske u SAD-u Joško Paro.

13:09 Nikola Grmoja (Most) javio se za povredu poslovnika tvrdeći da premijer vrijeđa zastupnike.

"Mi od jutros imamo jednog jako nervoznog premijera koji nam je nakon sukoba s Buljom poručio da ćemo platiti. Mi ne moramo trpiti", kazao je Grmoja.

"Ajde, sjedni!" poručio mu je premijer iz klupe.

"Ti ćeš mi reći da sjednem?" odgovorio je Grmoja.

13:06 Nakon što je Hajdaš Dončić (SDP) kritizirao premijera usproređujući rast BDP-a u Hrvatskoj i drugim zemljama, premijer Plenković poručio mu je:

"Čestitam vam, vi ste valjda jedini potpredsjednik Sabora koji je suspendiran iz vlastite stranke", kazao je premijer i dodao kako Hrvatska u uniji najbrže smanjuje javni dug te je nezaposlenost na rekordnoj razini.

12:38 "Ostavite prste dalje od najstarije hrvatske političke stranke", odgovorio joj je Beljak.

12:32 Pejčinović Burić Beljaka je pitala je li njegova stranka član europskih pučana?

"Ako je, vi znate kakva je pozicija Hrvatske. Ovo što vi govorite ja nikada nisam čula", kazala je Pejčinović Burić.

12:30 Krešo Beljak (HSS) ministricu vanjskih poslova Pejčinović Burić pitao je je li joj neugodno kad čuje kako Hrvatska provodi povijesni revizionizam.

"Što to dobroga dovodi od povezivanja sa zemljama istočne Europe. Čestitam premijeru što se stigne baviti drugim strankama dok se njegova raspada u bespućima povijesnih ideologija iz prošlosti", pitao je Beljak.

12:00 Prilikom međusobnog prepucavanja premijer i Maras jedan su se drugom obraćali imenom.

11:56 Gordan Maras nato se zapitao zašto je premijeru tako teško reći da je tako ponosan na Bandića.

"On vas drži na vlasti i njegova vlada vas drži na vlasti. Ne spadate valjda u one koji će skrenuti pogled kad vide da nešto nije u redu. Andrej, je li u redu da netko troši javni novac da skuplja ljude", kazao je Maras.

11:53 Andrej Plenković Marasu je čestitao na izboru za predsjednika zagrebačke gradske organizacije SDP-a.

"Vaše pitanje je za skupštinu, a ne za sabor. Tamo dolazi Bandić pa molim predsjednika skupštine Mikulića da sazove tematsku sjednice. Ja vas volim, ali vas jako teško pratim. Molim kolegu Klisovića da vam pojasni gdje se postavljaju koja pitanja. Pustite druge stranke, vodite račune o svojima. Što se vas tiču druge stranke. Ja ću s guštom nastojati identificirati u koji žanr frakcija SDP-a spada Maras. Teško je to pratiti, mogli bi napraviti jednu igricu da vidimo tko je s kim. Zanima me tko još iz SDP-a može otići Bandiću", kazao je premijer. 

11:50 Gordan Maras (SDP) kazao je kako premijer pretvara zemlju u onu u kojoj sve manje ljudi žele živjeti.

"Nitko ne osjeća vaše reforme, ali osjećaju da se zemlja pretvara u mjesto gdje ne želi živjeti. U Zagrebu stup vaše koalicije je zg gradonačelnik Milan Bandić. Bez njega nema ni Plenkovića kao premijera. Bandić uredno financira zastupnike koji nisu dio njegovog kluba našim novcem. Bandić vas podržava i vi ste za njega najbolji premijer. Jeste li ponosni na svoga druga Bandića koji se ponaša na granici političke korupcije", pitao je Maras.

10:55 "Nažalost, doista ste bili prozirni. Uopće me ne zanima što mislite o meni i mojoj stranci. Mislim da ćete svi skupa moliti Boga da nas uskoro nema. Kolega Hasanbegović odgovara novinarima na vaše paranoje. Glasnović je u Australiji gdje HDZ rapidno gubi potporu. Ako mislite da je ovo smjer koji će vas tjerati dalje, samo izvolite. Raspišite izbore, bacam vas rukavicu. Raspišite izbore, budite muško, a ja ću biti žensko... Vi ste i u HDZ-u u prolazu. Niste osoba koja se može valjati po blatu stoga si pripremite padobran", kazala je Esih.

10:54 Plenković je kazao kako je kad su referendumi u pitanju, problem zakon i rok koji se može rastezati i razno tumačiti.

"Vlada je donijela zaključak, potpise će zbrojati. Provjerit ćemo svaki potpis. Vrijedit će i potpisi onih koji možda nisu živi. Zašto podrivate institucije?", kazao je Plenković.

10:51 Plenković je kazao kako je trebalo dvije godine mandata da Esih postavi pitanje.

"Od vaša tri skromna i gotovo lijena nastupa, sada ste prvi put postavili pitanje premijeru. Kod vas voli govoriti Hasanbegović koji je očito pobjegao. Sabor se sastao, a njega nema. Očito nema vremena za Sabor, kao ni vi. Vi ste dobili mandat na listi HDZ-a mojom greškom i greškom Nacionalnog vijeća HDZ-a jer su vas svi hvalili. Ja vas tada nisam znao. Da jesam, ne bih vas stavio na listu", kazao je Plenković.

10:49 Bruna Esih (Nezavisni za Hrvatsku), pozdravila je ministra Kuščevića s "hvaljen Isus i Marija" te komentirala referendumske inicijative.

"Ministar Kuščević očito stopiranjem referenduma pokušava zaštititi vašeg koalicijskog partnera HDSS-a. Koliko nas dugo mislite držati taocem SDSS-a. Kada ćete raspisati referendum", pitala je Esih.

10:43 Kujundžić je kazao kao je svjestan da sustav ima odrđene slabosti te su ga takvog zatekli.

"Mi smo krenuli u promjene. Povezat ćemo bolničke, županijske i hitne prijem. Uvođenjem edukacije za medicinske sestre rasteretit ćemo liječnike i osigurati veći broj djelatnika na terenu. Zg županija je tražila povećanje od 16 timova više i to su dobili", kazao je ministar

10:40 Alen Prelec (SDP) pitao je ministra zdravstva Milana Kujundžića zašto je Ministarstvo nekome majka, a nekom maćeha, aludirajući na nedostatak zdravstvenih radnika u hitnoj službi.

"Kad će Zagrebačka županija dobiti više timova hitne pomoći?", pitao je Prelec.

10:35 "Oba ministra pozdravila su Norca u svojstvu njihovog suborca što ne znači da oni ne poštuju presude hrvatskih sudova. Što se tiče Orbana, HDZ je objasnio zašto su ga naši europarlamentarci podržali", kazao je premijer.

10:33 Anka Mrak Taritaš (GLAS) pitala je premijera kakva je njegova reakcija na situaciju kad su dvojica njegovih ministra  (Medved i Krstičević, op.a.) rehabilitirala pojedince koje je hrvatsko pravosuđe osudilo za ratne zločine. Premijera je pitala i kakav je njegov stav o Orbanu.

10:10 Željko Jovanović premijeru je kazao kako je dezinformirao javnost.

"Država je najveći dionik, a vi zavaravate javnost i prodajte maglu. Treći maj je pred potonućem, a vi ne činite ništa", kazao je.

Potom je rastvorio veliki transparent na kojem je pobrojano sve ono što kako tvrdi Jovanović ova Vlada nije učinila po pitanju zdravstva.

"Sram vas bilo sve skupa", kazao je Jovanović.

Ministar Kujundžić na to mu je počeo dobacivati iz klupe na što je Jovanović od Jandrokovića zatražio da ministru izrekne opomenu.

10:06 Plenković je kazao kako po pitanju Uljanika iz oporbe dolaze neistinite tvrdnje

"Mi smo otišli u Pulu održati sjednicu Vlade i u brodogradilište Uljanik. Primili smo radnike kada su došli u Zagreb i zahvaljujući odluci o jamstvima im pomogli. 716 milijuna jamstva dali smo u siječnju da bi dvije banke dale kredit. Jeste li vi našli plaće za radnike Uljanika. Dosta mi je više slušati vas koji govorite neistine umjesto da zahvalite što oba brodogradilišta rade zahvaljujući nama, a ne vama", odgovorio je premijer Jovanoviću.

10:04 Željko Jovanović (SDP) kazao je kako SDP nije "ni sitan ni grintav"

"Očito vam je vaša frizura bila važnija od sigurnosti pa u Uljaniku niste stavili ni zaštitnu kacigu".

Premijera je podsjetio na plan Vlade vezan uz zdravstvenu zaštitu.

"Je li zdravstvo u Hrvatskoj danas dostupnije? Odlaze li liječnici i čekaju li danas pacijenti manje nego prije. Je li naše zdravstvo danas kvalitetnije?", pitao je Jovanović.

10:02 Bernardić je potom poručio da SDP može imati svojih problema, ali "nikada neće pljačkati državu"

"Umjesto da se brinete o građanima, vi brinete o svojim briselskim ambicijama", rekao je Bernardić.

9:59 Premijer Bernardiću nije ostao dužan

"Vidim ima ili za vas kakvog krupnog kapitala, ali vidim samo sitni SDP i puno grintavaca koji vas svaki dan napuštaju", kazao je Plenković.

Dodao je kako nezaposlenost u državi nikad nije bila manja te je zabilježen dobar kreditni rejting i rast BDP-a

"Ovakva vrsta jeftinog komentiranja može proći jedino u vašim kružocima. Za zdravstvo ćemo osigurati dodatnih 1,35 milijardu kuna", kazao je premijer.

9:56 Davor Bernardić (SDP) kazao je kako Hrvatska ide iz jednog u drugi problem.

"Posebno me brine stanje u zdravstvu, dugovi su nikad veće, a uvjeti rada liječnika nikad viši. Vi za to vrijeme štitite ministra Kujundžića jer se bojite izgubiti jednu ruku u Saboru. Jeste li išta napravili za zdravstvo, jeste li proveli koju reformu. Očekuje li nas sljedeće godine kolaps gospodarstva, mirovinskkog i zdravstvenog sustava", pitao je šef SDP-a premijera.

9:54 Zekanović je kazao kako Hrvatskoj treba jedan Orban

"Vama većinu drži Pupovac, a ključni problemi pitanja granica i Hrvata u Srbiji se ne rješavaju. Kad god je prilika ja ću s ovog mjesta govoriti o ovom pitanju i neću vam dati mira", kazao je Zekanović.

9:49 Premijer Andrej Plenković kazao je kako njegova Vlada radi na rješavanju niza otvorenih pitanja sa Srbijom

"Nakon posjeta Vučića, imali smo niz sastanaka na ministarskoj razini kako bi riješili pitanja koja muče hrvatske građane. Kad je riječ o pitanjima manjina, Hrvatska i Srbija imaju dogovor o tome. Želimo da prava Hrvata u Srbiji budu na istoj razini kao što i mi štitimo Srbe u Hrvatskoj", kazao je premijer.

9:47 Hrvoje Zekanović (HRAST) premijera je pitao što je vlada napravila po pitanju ključnih stvari koja muče hrvatski narod - "pitanje sukcesije bivše države", "pitanje branitelja", "pitanje nestalih u Domovinskom ratu", "pitanje priznavanja agresije na RH i pokretanje pitanja ratne odštete" te kako će se postaviti prema ulasku Srbije u EU.

9:46 Željko Jovanović (SDP) zamolio je Jandrokovića da apelira na premijera i ministre da redovito odgovaraju pismenim putem na zastupnička pitanja

9:43 Miro Bulj (Most) zatražio je stanku kako bi se klub zastupnika Mosta konzultirao zbog izjave premijera kako neće sazvati tematsku sjednicu zbog pitanja neriješenih ratnih zločina.

Predsjedavajući Gordan Jandroković odmah mu je izrekao opomenu te je odbio zahtjev za stankom

09:40 Sjednica je započela intoniranjem himne i minutom šutnje. Nakon utvrđivanja dnevnog reda zastupnici su počeli postavljati pitanja premijeru i ministrima (Hina/D.I.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene