Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čak 230 tisuća zaposlenika

Glomazna, troma, preskupa i nedirnuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ona je glomazna, troma i preskupa. I naravno nedirnuta. Riječ je o državnoj administraciji. Godinama država dobiva upozorenja da smanji broj službenika i obuzda plaće. Da sada ne potonemo, premijerka deklarativno najavljuje rezanje. Istražili smo što imamo, koliko to plaćamo te možemo li i kada dobiti malu i efikasnu upravu.

Svake godine Hrvatska je bogatija za nekoliko državnih agencija, fondova, ureda. Administrativna mašinerija polako je bujala, posebice posljednjih godina vladavine HDZ-a. Sada je nastupio obrat i odjednom nam treba štednja. 'Doslovce treba pretresti sve što se može. Od agencija, ureda i tako dalje', kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici Sjednica Vlade - 15 usporavanje inflacije Vlada usvojila proračunski plan za iduću godinu: Realni rast BDP-a 2,8 posto

>> 'Vode nas u propast neodgovorni sindikalisti'

Problem je, smatraju sindikati, netransparentan prijem zaposlenika u državnu službu Državni aparat čini čak 230 tisuća zaposlenika. 'Prema onoj količini posla koju odrađujemo prevelik je broj prema nekim standardima', rekao je ministar uprave Davorin Mlakar. Iz sindikata državnih službenika godinama upozoravaju Vladu zbog netransparentnosti kada je u pitanju broj zaposlenih. 'Postoji jedna siva zona unutar koje se očito mogu zapošljavati podobni kadrovi, odnosno na netransparentan način objavljivati prijem u državnu službu', istaknuo je Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

Iznos za zaposlene u državi u pet godina narastao za 65 posto

Iznos koji je država isplaćivala za svoje zaposlenike u posljednjih pet godina povećao se za više od 65 posto, odnosno za sedam i pol milijardi kuna. HANDA ili Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata samo je jedna od brojnih državnih agencija, fondova, instituta, a Hrvatska ih ima čak 154! 'Uvijek je nedovoljan broj onih adekvatno obrazovanih, visokoobrazovanih koji bi mogli zamijenit jednu veću grupu ljudi', zaključio je Mlakar. Posebno zanimljiv dio državne mašinerije su državni tajnici. Od dolaska Sanadera na vlast 2003. njihov se broj udvostručio i popeo na 69. S plaćom od 14.800 kuna, samo jedan državni tajnik Hrvatsku na godinu stoji 178 tisuća kuna. Njih 69 državnu blagajnu svake godine olakša za više od 12 milijuna kuna.

Uzrok goleme administracije treba tražiti u:

  • Nepotizmu, odnosno 'rodijačkim' vezama
  • Stvarnoj potrebi
  • Neodgovornom trošenju proračunskog novca

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene