Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raskol u sindikatima

'Vode nas u propast neodgovorni sindikalisti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) traže od Vlade da napravi konačno razgovijetan program u kojem će stajati kome će skinuti, što će skinuti, kakve poreze predlaže, što je s PDV-om, kakve su projekcije, što će još rezati i čega će se kod sebe odreći, a o tom će se prijedlogu NHS očitovati, kazao je predsednik NHS-a Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare održanoj kod Zdenca života.

Na konferenciju za novinare stiglo je nekoliko sindikalnih čelnika, od kojih je prema Vladi, ali i svojim kolegama koji su jučer s vladajućima postigli dogovor o uvođenju 'poreza solidarnosti' od tri posto i povećanju PDV-a na 23 posto, najoštriji bio Željko Stipić, predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu 'Preporod'. 'Jučer su s Markova trga u javnost upućene dvije laži. Prva laž je da su sindikati, tj. socijalni partneri pružili podršku prijedlogu Vlade. No, to nisu učinili sindikati nego dio sindikata, tj. sindikalne vrhuške koje vode te sindikate, a da ne pitaju svoje članstvo što o tome misli', rekao je Stipić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Slika nije dostupna Sindikati podijeljeni, puk nemoćan 'Građani su ogorčeni, nezadovoljni i bijesni'

>> 'Ne provedu li se naše mjere, izlazimo na ulice'

Zemlju u propast vode neodgovorni političari, ali i neodgovorni sindikalisti

Druga je laž, rekao je Stipić, da zaposleni u javnim službama podupiru ovaj, kako je rekao, nakaradni prijedlog. 'Ne radi se o zaposlenima u tim službama, nego o nekolicini predstavnika sindikata koji su si umislili da su oni ti koji predstavljaju 240.000 zaposlenih', kaže Stipić i napominjen da treba pitati te zaposlene što oni misle, a da ih se ne pita zato što se zna da bi njihov odgovor bio niječan. 'Ovo je sindikalizam koji na grub način, kooptirajući s vlašću, ne pitajući što ta vlast zapravo nudi, ovu zemlju ruku pod ruku vodi u propast. U propast zemlju ne vode samo neodgovorni političari, nego i neodgovorni sindikalisti i dok to ne shvatimo, nećemo izaći iz krize', rekao je Stipić i dodao da se ovdje radi o poslovici 'drži vodu dok majstori odu' a da je, misleći na Sanadera, majstor svih majstora  na 'Malo vitra' negdje južno od Splita, a da si je njegova 'mala od kužine' umislila da može voditi Vladu. 'Može, ali samo dokle će to pasivni građani dopustiti', poručio je Stipić.

Sever: Jos samo trebaju s mrežicama doći i izvući novac iz Zdenca života

Zemlju u propast vode neodgovorni političari, ali i neodgovorni sindikalisti. Dok to ne shvatimo nećemo izaći iz krize, rekao je Stipić Sever je, pak,  istaknuo kako u NHS-u za sve pitaju svoje članove, stoga nije želio sudjelovati na jučerašnjem sastanku s predstavnicima Vlade. Ponovio je kako je tražio da im se da vremena da prouče prijedloge i na temelju njih daju svoj odgovor. Za održavanje današnje konferencije odabran je Zdenac života, kazao je Sever, jer žele poručiti ministru financija Ivanu Šukeru da za državnu riznicu očito dolazi vrijeme da pošalje svoje ljude da 's malim mrežicama zarone i izvuku još neku potporu za državnu riznicu', jer je očito da budući nemaju drugih idu sa 'ad hoc' rješenjima.

'Od premijerke očekujemo puno više od nade'

Kako je bezidejna Vlada tako su slabe ideje s kojima se ide, što se vidi po tome što se iz dana u dan predlažu neke nove mjere za koje nema jasnih projekcija, osim izračuna da se treba uštedjeti između 4 i 5 milijardi kuna, kazao je. 'Premijerka Jadranka Kosor je rekla kako se nada da je to dovoljno, a od premijerke i ministra financija se očekuje puno više od toga nego da se nadaju kako je to dovoljno', poručio je Sever. Ako se na jednoj strani diže PDV, na drugoj strani najavljuje dodatne poreze na sav dohodak iznad 3.000 kuna, onda izračuni NHS-a govore o poskupljenju košarice za 1,5 posto. 'Nemamo nikakvih garancija da ovo sad neće izazvati lavinu poskupljenja', kazao je Sever.

'Ako će članstvo htjeti prosvjede, organizirat ćemo ih'

Na pitanje da li je predsjednik GSV-a Damir Jakuš 'produžena ruka HDZ-a' kako ga optužuju neke sindikalne vođe zbog njegovog prijedloga oporezivanja na temelju kojeg je Vlada predložila 'krizni porez', Sever je rekao kako osobno smatra da nije, kako je on vrlo pošteno predložio jedan prijedlog, obrazložio ga i na kraju rekao da je vrlo nezadovoljan onime u što se taj prijedlog pretvorio, pogotovo prvi dan nakon njegovog prijedloga, kada je Vlada predlagala stopu od 8 posto. Upitan hoće li na jesen biti prosvjeda Sever je kazao kako to ne može znati, kako NHS za sve pitaju svoje članstvo pa će tako biti i oko prosvjeda. 'Ako članstvo kaže da je za prosvjede, organizirat ćemo prosvjede', kazao je. Na pitanje gdje bi rezao rashodovnu stranu proračuna, Sever je kazao kako je Vlada uzela tu odgovornost i ona treba rezati tamo gdje može. Treba zatvoriti ventile u nabavama, treba vidjeti kome se sve daje i na taj način rezati, zaključio je. (T.Š./Hina)

Jesu li za stanje u državi krivi i sindikati?

  • Da, svi
  • Dio njih
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene