Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj političke napetosti

Hrvatski poduzetnici u Srbiji na pojačanom udaru inspekcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog političke napetosti između Srbije i Hrvatske na udaru su se našli poduzetnici. Pojačani su inspekcijski nadzori nad tvrtkama hrvatskih gospodarstvenika u Srbiji.

Iako s premijerkom nije išao na Kosovo tvrtke Ivice Todorića u Srbiji posljednjih je dana posjetilo 10-ak raznih inspekcija. Javno o tome u Agrokoru ne žele govoriti jer velikog utjecaja na poslovanje za sada nema. Štetu ne osjećaju ni ostali veliki ulagači poput našičke Nexe grupe.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić i Xi Jinping u Pekingu 2019. godine Zadnje pripreme Kineski predsjednik stiže u Beograd, objavljeni detalji: Srpski MiG-ovi dočekat će Xija Ubijeni Milan, Kristina i Dalibor tužna godišnjica "Ivana, netko je poubijao našu djecu": Nastavnica otkrila kako je saznala za pokolj svojih učenika

'Političke napetosti svakako mogu utjecati na opće raspoloženje pa i gospodarstvo. Zbog toga smatramo da bi odnosi trebali biti u duhu dijaloga', rekao je Ivan Ergović, predsjednik uprave Nexe grupe. Emil Tedeschi iz Atlantic grupe poručuje da ne osjećaju nikakav pritisak na njihove kompanije u Srbiji, koje kao integralni dio srbijanskog gospodarstva neometano posluju.

Majetić: I sama Srbija može imati štete

I Dragutin Drk iz Vindije kaže da pritiske nisu osjetili, a potražnja za njihovim proizvodima je u porastu te planiraju daljnje ulaganje u primarnu proizvodnju na srbijanskom tržištu. Iako tvrtke nevoljko komentiraju, informacije o političkim pritiscima stigle su do Hrvatske udruge poslodavaca. Uz osudu upozoravaju da od toga nitko nema koristi.

'I sama Srbija može imati štete ukoliko će to značiti smetanje u poslovanju tih tvrtki, ako će to značiti manju poslovnu aktivnost, ako će to značiti manje poreza, ili otpuštanje radnika', rekao je Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

A hrvatske tvrtke nisu beznačajan čimbenik u gospodarstvu Srbije. Trenutačno ih ondje posluje 230. Od ulaska na srbijansko tršište početkom ovog stoljeća ukupno su uložile u Srbiju 516 milijuna eura i zapošljavaju oko 10 tisuća stanovnika. Srbijanski politički pritisak na gospodarstvenike svakako neće djelovati privlačno na hrvatske ulagače, ali ni na puno veće svjetske igrače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene