Završen je sastanak Europske pučke stranke. Cijeli dan u Europskom parlamentu u Strasbourgu čekala se reakcija europskih pučana, najveće političke grupacije, kojoj pripada i sam predsjednik Tajani i hrvatski zastupnici iz redova HDZ-a. Na klubu zastupnika EPP-a nije donesena neka velika odluka.

Galerija


Zaključeno je da hrvatski i slovenski zastupnici zajedno zatraže što hitniji sastanak s Tajanijem te su mu njih desetero poslali zajedničko pismo u kojem traže njegovu jasnu ispriku i povlačenje njegove izjave.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Komentar Ivane Petrović: "Postoje političari poput Tajanija koji nisu dovoljno pametni pa govore glasno ono što drugi misle i o čemu djeluju tajno" Slika nije dostupna Tajani se ispričao zbog izjava o ''talijanskoj Istri i Dalmaciji''

Netom nakon završetka sastanka hrvatska zastupnica Dubravka Šuica rekla je da je grupacija itekako zainteresirana. ''Nanesena je velika šteta i grupaciju zanima to jako puno, jednako kao i nas Hrvate i Slovence i posebice predsjednika Webera koji vicekandidat i to bi moglo bitno utjecati na njegovu kampanju. Stoga je itekako veliki interes cijele grupe naše, naših prijatelja i kolega da se stvar što prije razriješi'', kazala je Šuica.

Podsjetimo, predsjednik Europskog parlamenta govor na obilježavanju dana sjećanja, nedaleko od Trsta, završio je riječima ''Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!'' Umjesto isprike, Tajani je novinarima dao objašnjenje svoje izjave.  

Hrvatska oporba i slovenski Socijaldemokrati traže Tajanijevu ostavku. Naši europarlamentarci tijekom dana nisu usuglasili zajednički stav oko toga traže li ostavku ili su se spremni zadovoljiti isprikom i povlačenjem izrečenih riječi.

Dok oni traže zajednički jezik, slovenski kolege već su pokrenuli peticiju kojom pokušavaju stvoriti dodatni pritisak na predsjednika Europskog parlamenta.