Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Program vrijedan 4 milijuna eura

Hrvatski Caritas poslao 746.500 kuna kao pomoć gladnima u Keniju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Caritas sudjeluje u financiranju osmomjesečnog programa pomoći Keniji vrijednom 4 milijuna eura

Hrvatski Caritas poslao je u četvrtak 18. kolovoza 746. 500 kuna pomoći gladnom stanovništvu Kenije koje trpi posljedice katastrofalne suše koja je po treći put u posljednjih šest godina zahvatila zemlje istočne Afrike. Uz ostale zemlje te regije pogođene sušom i glađu: Etiopiju, Đibuti, Somaliju – te Eritreju, Sudan, Južni Sudan i Ugandu, na koje se suša proširila – Kenija osim svojih građana skrbi i za velik broj izbjeglica iz Somalije.

Pročitajte i ovo Hrvatski Caritas Vrijeme darivanja traje Hrvatski Caritas organizira humanitarnu akciju "Za 1000 radosti": Cilj je prikupiti sredstva najpotrebnijima Ilustracija Svaka donacija je dobrodošla Hrvatski Caritas prikuplja pomoć za Maroko: Evo kako se možete uključiti

Hrvatski Caritas odlučio je stoga odazvati se pozivu Caritasa Internationalis te većinu dosad prikupljenih sredstava u nacionalnoj akciji usmjeriti u provedbu programa pomoći Keniji vrijednom 4 milijuna eura.

Programom će tijekom idućih osam mjeseci biti obuhvaćeno 30.420 domaćinstava na području 14 biskupija koje su najteže zahvaćene sušom. On uključuje osiguravanje brojnim obiteljima po 2 obroka dnevno, 7,5 l higijenski provjerene, pitke vode po osobi te nužnu pomoć u prehrani ranjivih skupina stanovništva i kroničnih bolesnika.

Za 13.700 poljoprivrednika bit će osigurano sjeme posebnih biljnih sorta koje mogu uspijevati u sušnim podnebljima za sjetvu uoči kišnog razdoblja tijekom listopada i studenoga. Također, 1.300 obitelji koje se bave stočarstvom dobit će pomoć u obnovi stočnog fonda.
Caritasov program predviđa i pomoć u nabavi spremnika za vodu, izradu malih brana, cisterna i bušenju bunara i unapređenju navodnjavanja.

'Hrvatski građani i tvrtke – kao i Vlada Republike Hrvatske – koji su se već dosad uključili u akciju Hrvatskog Caritasa, na ovaj način svojom darežljivošću i zauzetom solidarnošću izravno i konkretno pomažu našoj dalekoj braći i sestrama u Africi. A naši kolege iz velike međunarodne Caritasove mreže, koji stradalima svakodnevno donose pomoć i nadu, naše su produžene ruke i srca,' smatra v.d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina.

Nakon što je 27. srpnja započeo nacionalnu akciju prikupljanja pomoći stradalima u katastrofalnoj suši koja je zahvatila zemlje Roga Afrike, Hrvatski je Caritas iz interventnih sredstava već uputio 74.000 kn u Keniju. U akciji je dosad prikupljeno 1.330.000,00 kn putem uplata na žiro-račun, novčanim prilozima građana u župama te pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Cartiasa 060 9010.

Akcija Hrvatskog Caritasa dio je velikih napora svjetske zajednice i stotina milijuna građana svijeta da odgovore na izazov gladi u istočnoj Africi koja životno ugrožava već petnaestak milijuna stanovnika pogođenih zemalja. Među njima je više od pola milijuna djece koja već trpe posljedice opasne pothranjenosti koja prijeti njihovu tjelesnom i mentalnom razvoju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene