Obavijesti Video Pretražite Navigacija
38% tinejdžera puši

Hrvatski adolescenti piju iznad prosjeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski adolescenti više puše cigarete i piju alkohol od europskog prosjeka, dok su po upotrebi psihoaktivnih droga ispod prosjeka, podaci su europskog istraživanja o uporabi sredstava ovisnosti među srednjoškolcima u europskim zemljama.

U sklopu projekta European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) tijekom 2007. anonimno je ispitano 3000 šesnaestogodišnjaka u Hrvatskoj, a ukupno u 35 europskih zemalja ispitano je više od 105 tisuća učenika, rečeno je danas na prezentaciji rezultata istraživanja u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Pročitajte i ovo Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti! Policija Uhićen je Vozio pijan pa odbio test na droge: Pokušao pobjeći policiji, a kad su ga uhvatili, krenuo je šou

U Hrvatskoj puši 38 posto dječaka i djevojčica u dobi od 16 godina, dok je europski prosjek 29 posto. Adolescenti više puše samo u četiri europske zemlje - Austriji, Češkoj, Bugarskoj i Letoniji. Unatoč tomu, u odnosu na 1995. proširenost pušenja među adolescentima u Hrvatskoj smanjena je za četiri posto.

U pijenju alkohola hrvatski su adolescenti nešto iznad europskog prosjeka - njih 84 posto izjasnilo se da je u posljednjih 12 mjeseci barem jednom pilo alkohol (europski prosjek 82 posto), a 43 posto ih je u tom razdoblju barem jednom bilo pijano (europski prosjek 39 posto). Ekscesivno je pilo u posljednjih 30 dana 50 posto mladih u Hrvatskoj i 43 posto u prosjeku ostalih zemalja.

Dječaci općenito više konzumiraju alkohol od djevojčica, a najčešće piju pivo. Među djevojčicama popularnija su žestoka pića, sama ili u kombinacijama.

Od psihoaktivnih droga mladi najviše eksperimentiraju s marihuanom i hašišem. U Hrvatskoj je 21 posto dječaka i 16 posto djevojčica barem jednom u životu probalo marihuanu, što nas smješta ispod prosjeka ESPAD zemalja (23 posto dječaka i 17 posto djevojčica), a ujedno ukazuje i na smanjenje uporabe u odnosu na istraživanje 2003. I po uporabi sedativa među adolescentima nalazimo se ispod europskog prosjeka.

Prvo ESPAD istraživanje provedeno je 1995. godine u 26 zemalja, drugo 1999. godine u 30 zemalja, treće 2003. u 35 zemalja, a ovo četvrto 2007. također u 35 zemalja. Svrha je određivanje trendova u uporabi sredstava ovisnosti među srednjoškolcima. U Hrvatskoj je projekt proveden sva četiri puta, a koordinirao ga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

U dječju bolnicu primljena djevojčica s 4,2 promila alkohola u krvi

Naši školarci ne obaraju rekorde samo u informatici i kemiji prema posljednjem istraživanju među vodećima su u Europi i po opijanju i pušenju. Razrednica jednog od najboljih razreda jezične gimnazije kaže većina ih puši. 'Evo po samoj reakciji mislim da se može zaključiti. Što se tiče pušenja ja odgovorno tvrdim da ih puši barem 80%', kaže razrednica.

Po školskim hodnicima naveliko se priča o trošarinama zbog kojih poskupljuju cigarete. To je ozbiljan udar na njihov džeparac. Roditelji većinom ne znaju na što njihovi klinci troše novac. Istraživanje je pokazalo, vole naši školarci zaviriti i dublje u čašicu. Posebno vikendom.

Osamnaestogodišnjaci Ana i Mislav potvrđuju ono što svi znaju do alkohola i cigareta nije nikakav problem doći. Nitko ih nikada ne pita koliko imaju godina. Alkohol je sastavni dio izlaska vikendom. Tako je kažu zabavnije i opuštenije. Dečki najviše guštaju u pivu, a cure vole miješati žesticu i sokove.

'Ovisi gdje se ide, ako idemo baš u pivnicu, onda naravno pivo. Ovisi sve koliko novaca imamo, ali obično juice-votka, bambus, jeger i tako to', kaže Ana. 'Koliko popijem u jednom izlasku ovisi o količini novaca koju imam i o količini ljudi', rekao je Mislav.

Vikend opijanje prije je pravilo nego iznimka. Ima to i svoje brojčane posljedice. Samo u zagrebačkoj dječjoj bolnici u posljednjih je godinu dana 120 đaka primljeno zbog trovanja alkoholom. Jedna je djevojčica došla s nevjerojatnih 4,2 promila alkohola u krvi, jedva je izvukla živu glavu. Najmlađi pijanac u alkoholnoj komi imao je samo 13 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene