Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Eurovođe razmatraju o dopuštenju Hrvatskoj da i kada 2013. postane članica Unije, s državama regije i dalje trguje bez carina.


Hrvatske izvoznike to bi moglo spasiti od gubitaka većih od milijarde kuna pa su vijesti dočekali s oduševljenjem. Hrvatske tvrtke koje izvoze u BiH, Srbiju i Makedoniju strahovale su da će se nakon ulaska u Europsku Uniju naći na koljenima.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić hrvatskim vlastima: "Samo vi radite svoj posao!" Slika nije dostupna Hrvatski start up na natjecanju u Bruxellesu dobio 50.000 eura: Cilj je nositi održivu modu i kupovati što manje

Tada bi automatski prestala važiti slobodna zona bez carina i njihov izvoz bio opterećen novim troškovima od više milijardu kuna. Ipak potpredsjednik Vlade Neven Mimica iz Bruxellesa je donio vijesti da bi slobodna trgovina mogla važiti i nakon ulaska u Uniju što je velike izvoznike itekako razveselilo.

'Ukoliko doista Hrvatska Vlada uspije postignut sporazum da ne bude barijera u trgovanju nakon što Hrvatska uđe u EU mislim da će to uvelike olakšati poslovanje', kaže Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

>> Kako do jače proizvodnje?

Neki su izvoznici čak planirali svoju proizvodnju preseliti u BiH kako bi izbjegli gubitke. Ipak čini se da bi se takav scenarij mogao izbjeći što potvrđuje i predsjednik Udruge izvoznika.

'Meni je jao drago da je razgovor g. Mimice bio ovako uspješan nadam se da će to razultirati jednim realnim i objektivnim rješenjem', rekao je Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika.

Jer u suprotnom godišnji ukupni gubitak domaćih tvrtki bio ogroman. 'Oko milijardu i 200 milijuna kuna bi bio dodatni teret za hrvatsko gospodarstvo', dodao je Bago. BiH je glavno izvozno hrvatsko tržište za mlijeko, jaja, meso, kekse i duhan. Danas se trguje bez carina a cilj političkih pregovora je da tako i ostane nakon ulaska Hrvatske u Uniju.

BiH je glavno izvozno hrvatsko tržište za mlijeko, jaja, meso, kekse i duhan. Danas se trguje bez carina a cilj političkih pregovora je da tako i ostane nakon ulaska Hrvatske u Uniju.

'Za nas je to nešto važno daje nam optimizam ali još ništa naravno nije gotovo čini mi se da se Europa ponaša kao kad su ulazile Slovenije i Mađarska u Uniju tada se isto radila prilagodba Hrvatskog sporazuma', tvrdi Nadan Vidošević, predsjednik HGK-a.

Konzultacije Bruxellesa sa Sarajevom, Beogradom i ostalim regionalnim centrima o rješavanju ovog problemu trebali bi prema najavama početi uskoro. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju