Prometna kamera, Ilustracija
Prometna kamera, Ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Hrvatske autoceste kreću s postavljanjem nove vrste video nadzora duž autoceste A1. Novi informacijski sustav bit će postavljen od čvora Dugopolje do naplatne postaje Karamatići i granice s BiH, a dionice autoceste će se zbog instalacije sustava povremeno u potpunosti biti zatvorene za promet.


Autocesta A1 dobiva potpuno novi sustav video nadzora. U sklopu modernizacije će do kraja godine stare kamere biti zamijenjene novim sustavom video detekcije i nadzora prometa.

Ilustracija VIDEO Policija objavila nove snimke nezapamćenog divljaštva i brutalne tučnjave navijača

Autocesta A1 Napokon otvorena autocesta prema moru: Satima je bila zatvorena zbog sukoba pripadnika Torcide s policijom, ima ranjenih i ozlijeđenih nakon tučnjave i pucnjave

Novi sustav će značajno podići razinu sigurnosti na autocestama, najavljuju u HAC-u. Analogne kamere bit će zamijenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama koje će biti u mogućnosti brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije (vožnja u suprotnom smjeru, zaustavljeno vozilo, pješak na cesti i sl.), a samim time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju.

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile koji je pokrenut na europskoj razini. Hrvatska time postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. Novi sustav će korisnicima uvelike olakšati planiranje putovanja i informiranja.

Povremeno potpuno zatvaranje prometa 

Zbog instalacije sustava u narednim danima su najavljena i učestala zatvaranja dionica autoceste A1 za sav promet. "Prije puštanja u upotrebu ovaj sustav mora proći testnu fazu i validaciju" napominje HAC koji planira kamere postaviti i testirati prije glavne turističke sezone te bi sve trebalo bilo gotovo do kraja 2022.

Prva dionica koja se zatvara za sav promet je dionica od čvora Ploče do naplatne postaje Karamatići od 23. svibnja u 00:00 sati do 26. svibnja do 23:59 sati, javlja HAC. To je ujedno i jedina dionica koja će u ovoj fazi biti zatvorena puna četiri 4 dana. Na svim ostalim dionicama, instalacija i testiranje će se obavljati u noćnim satima.

Nakon turističke sezone u rujnu, nastavit će se s instalacijom na ostalim dijelovima autocesta.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju