Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neredi na autocesti

Svjedokinja divljačkog napada huligana na policajce: "Satima smo stajali u koloni i gledali konvoje policijskih automobila..."

Aktualno Galerija Navijači napali policiju - 5 Navijači napali policiju - 5 Foto: DNEVNIK.hr Svjedokinja Lina Svjedokinja Lina Foto: DNEVNIK.hr Navijači napali policiju - 3 Navijači napali policiju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Navijači napali policiju - 2 Navijači napali policiju - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Navijači napali policiju - 1 Galerija 1/7 >>
Sve je počelo kada je oko 1500 navijača Hajduka s Maksimira odlučilo ne otići na utakmicu, jer su se oglušili na pravila o kontroli transparenata. Na putu kući pratilo ih je stotinjak interventnih policajaca i sve je bilo u redu dok kolona vozila nije stigla do odmorišta Desinec, oko pola sata udaljenog od Zagreba. Tamo je bilo 16 policajaca, napalo ih je u dobro organiziranom udaru nekoliko stotina huligana. Epilog je 43 privedena, 15 ozlijeđenih navijača i 20 ozlijeđenih policajaca.

Nezapamćeno navijačko divljaštvo u režiji dijela navijača Hajduka nakon maksimirskog derbija. Na auto-cesti blizu Karlovca prema Splitu zavladao je u subotu pravi kaos. 16-oricu policajaca na odmorištu Desinec napalo je deset puta više navijača. Ubacili su im pirotehniku u kombi, letjeli su prometni znakovi, vatrogasni aparati, policija je morala i pucati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izjava iz KBC-a split Oglasila se splitska bolnica o dvojici propucanih navijača, sami su došli u bolnicu

Huliganskom napadu na policiju svjedočili su putnici koji su ostali satima zarobljeni na autocesti.

Lina, jedna od svjedokinja kaže kako je bila preko puta benzinske pumpe. U Zagreb se uputila na godišnjicu mature na koju, nažalost, nije stigla. "Dobra tri i pol - četiri sata smo stajali u koloni gledali konvoje policijskih auta kako prolaze i pitali što se zaista događa", ispričala je.

Prema policiji je letjelo sve što im se našlo pod rukama, u kombi im je ubačena baklja.

Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke je rekao kako je "situacija bila do tolike mjere da je dobro da nisu policajci zapaljeni u službenom vozilu" te da su navijači "na jedan vrlo ružan i nehuman i bahat način izvršili napad na tih 16 policijskih službenika." Koji zatim ispaljuju nekoliko hitaca.

Pročitajte i ovo PUZ OGLASIO SE I DORH Policija otkrila nove detalje o makljaži na autocesti: "Sve ukazuje na to da je njihov napad bio pomno pripreman i dogovoren"

Rašić naglašava kako ne bi rekao da su uporabili vatreno oružje nego su ga primjenili u cilju pozivanja u pomoć, odnosno zastrašivanja, kako bi odbili izravni neposredni i protupravni napad na sebe i na osoblje koje se nalazilo u benzinskoj postaji.

Četiri navijača zadobila su ozljede od vatrenog oružja

Suad Crnica, dežurni kirurg Opće bolnice Karlovac kazao je kako ozlijeđeni nije životno ugrožen.

"Mjesto samog propcuvanja je desna potkoljenica i taj nalaz je zadovoljavajući. Nema naznake da će se nešto iskomplicirati", rekao je kirurg.

Kako je sve počelo

A sve je krenulo kada dio navijača nije mogao unijeti transparente na derbi s Dinamom. Klub kao organizator prethodno je donio upute oko unošenja rekvizita i transparenata. Južna tribina ostaje prazna, navijači pod policijskom pratnjom izlaze iz Zagreba, a prema policiji, kod stajališta Desinec navijači blokiraju sve vozne trake.

Privedena su 43 navijača

Dražen Diklić, zamjetnik županijske državne odvjetnice: "Preuranjeno je govoriti osim o kaznenoj odgovornosti, vrlo grubo je reći navijačke skupine, dakle pojedinaca iz te navijačke skupine. Međutim, istražit će se sve okolnosti, sve sudionike ovog događaja, je li bilo propusta u radu pojedinih službi".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OGLASIO SE I HAC Osude nereda stižu sa svih strana: ''Vrijeme je da se otkrije tko stoji iza takvih aktivnosti''

Hrvatske autoceste osudile su nasilje koje je korisnicima otežalo putovanje, a kažu, njima poruzročilo štetu.

Promet je bio zaustavljen od 22:30 do ponoći, očevid je trajao do jutra, privedenima prijeti šest mjeseci do pet godina zatvora za izazivanje nereda. Ako se djelo prekvalificira u napad na službenu osobu, kazne su i više.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene