Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska uvozi zidare, kuhare i baletane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) evidentirano oko 300.000 nezaposlenih, Hrvatska je prisiljena uvoziti radnu snagu.

U ovoj će se godini u Hrvatskoj izdati 1837 radnih dozvola. Od toga će se 800 već izdanih samo produljiti, dok će ih se najviše 1037 izdati za novozaposlene strance u našoj zemlji, piše Vjesnik

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prekvalifikacija VIDEO Posao u banci zamijenila pregačom i mikserom! Slika nije dostupna Kraj vojske mladih 'Nema teorije da stariji čovjek pronađe posao'

Mahom je riječ o sezonskim zanimanjima u građevini i brodogradnji te nešto u turizmu i ugostiteljstvu. Istodobno, najveća potreba za strancima s građevinarskim zanimanjima je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a potom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Hrvatska u evidenciji HZZ-a ima gotovo 1900 nezaposlenih zidara i gotovo 400 tesara.  U Zavodu je pak evidentirano i više od 7000 kuhara, a istodobno uvozimo 60 kuhara nacionalnih kuhinja. Slično je i s turističkim animatorima kojih je evidentirano 216. 

Očito je da su se u ovom slučaju mnogi hoteli i ugledni restorani radije odlučili na uvoz, procjenjujući da je ta radna snaga kvalitetnija od domaće. 

Vjerojatno je sličan "problem" i kad je riječ o dramskim umjetnicima. Hrvatskoj, naime, treba 17 orkestralnih, 18 baletnih, sedam opernih i tri dramska umjetnika. 

Domaća brodogradnja već je godinama prisiljena uvoziti radnike specifičnih zanimanja, pa čak iz školskih klupa odmah kupe brodomontere, elektrozavarivače i brodocjevare. Ipak, nužno je uvesti još 110 osoba iako ih je na Zavodu gotovo 300 nezaposlenih. 
Najviše radnika iz BiH 

Prema podacima MUP-a, u Hrvatsku najviše radnika dolazi iz BiH, Austrije i Kine. Slijede državljani Njemačke, Italije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Francuske, Mađarske, Češke, Bugarske, Rumunjske, SAD-a, Velike Britanije, Rusije i Ukrajine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene