Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podsjetili građane da ih promjene

Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta

Aktualno Galerija Čuvanje kovanica kuna - 1 Čuvanje kovanica kuna - 1 Foto: Hrvatska narodna banka (HNB) Čuvanje kovanica kuna - 2 Čuvanje kovanica kuna - 2 Foto: Hrvatska narodna banka (HNB) Čuvanje kovanica kuna - 3 Čuvanje kovanica kuna - 3 Foto: Hrvatska narodna banka (HNB) Čuvanje kovanica kuna - 4 Čuvanje kovanica kuna - 4 Foto: Hrvatska narodna banka (HNB) +4 Čuvanje kovanica kuna - 5 Galerija 1/9 >>
Hrvatska narodna banka (HNB) podsjetila je građane da do kraja 2023. godine mogu zamijeniti kune u eure u poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i Fine širom Hrvatske te da je nakon toga zamjena moguća samo u poslovnicama HNB-a.

Ako još niste zamijenili kune u eure, do 1. siječnja 2024. godine možete ih zamijeniti u poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i Fine širom Hrvatske, a od sljedeće godine zamjena će biti moguća samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

HNB će trajno mijenjati novčanice kune, a kovanice će se moći zamijeniti u roku od tri godine od dana kad se uveo euro – drugim riječima do 31. prosinca 2025. godine.

Pročitajte i ovo Požar u Novom Marofu - 7 32 vatrogasca na terenu FOTO Buknuo požar u obiteljskoj kući, vatrogasci objavili s čim su se borili: "Sve je bilo puno dima. Ne znam je li uopće više za stanovanje"

Od povlačenja, kovanice kune čuvaju se u vojarni Croatia do kraja trogodišnjeg roka. Novčanice kune se paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju u trezore HNB-a te se sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak, poručuju iz HNB-a.

"Na dan 31. listopada 2023. godine od 500 000 000 komada novčanica koje su bile u optjecaju javnost (građani i poslovni subjekti) je vratila 436.200, odnosno 87 posto, ali od tri milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 742.000, odnosno 25 posto. Na dan 30. listopada ove godine u optjecaju je bilo 4,85 milijarde kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju još naši građani trebaju zamijeniti.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Donjem Dragonošcu - 4 Izvan službe Tragedija u predgrađu Zagreba: Poginuo pripadnik Počasno-zaštitne bojne, oglasio se MORH

Ako ovaj podatak (od 4,85 milijarde kuna u optjecaju) usporedimo s podatkom s kraja prošle godine (14,7 mlrd. kuna) riječ je o smanjenju od oko 67posto. Napominjemo da, unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute", napomenuli su iz HNB-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene