Obavijesti Pretražite Navigacija
NAKON OPTUŽBI ZA PLAGIJAT

VIDEO/FOTO Pogledajte kako će izgledati sve hrvatske kovanice eura

Kuna
Kuna Foto: Vlada RH
Na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura predstavljen je dizajn nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura, koji je odabran kao prvorangirani na Otvorenom natječaju za izbor dizajna.

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) donio je na prijedlog Komisije za novac Odluku o konačnom odabiru najuspješnijega likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od jednog eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini.Autori izabranoga najuspješnijeg likovnog rješenja su Jagor Šunde, David Čemeljić i Fran Zekan. Šunde je autor idejnog rješenja u sklopu najuspješnijega likovnog rješenja, a Čemeljić i Zekan su koautori izvedbenog rješenja u sklopu najuspješnijega likovnog rješenja.

Kuna Jagor Šunde, David Čemeljić, Fran Zekan Foto: DNEVNIK.hr

Do novog natječaja je, podsjetimo, došlo jer je autor dizajna motiva životinje kune za naličje hrvatske eurokovanice od jednog eura Stjepan Pranjković povukao svoj prijedlog dizajna početkom veljače nakon što se našao pod lupom javnosti zbog mogućeg plagijata.

Hrvatski mediji objavili su da je dizajn kune na grani gotovo isti kao fotografija škotskog fotografa Iaina H. Leacha koja se može naći na internetu te da je riječ o mogućem kršenju intelektualnog vlasništva.

Kuna Euro kovanica - poništena i nova Foto: Zeljko Lukunic // PIXSELL

Nakon donošenja najnovije Odluke Komisije za novac HNB je dostavio idejno rješenje najuspješnijega likovnog rješenja Vijeću Europske unije, Europskoj komisiji i državama članicama čija je valuta euro.

Svaka država članica čija je valuta euro mogla je, u roku od sedam dana od podnošenja prijedloga idejnog rješenja naličja eurokovanica, obrazloženim mišljenjem uložiti prigovor na dostavljeni prijedlog idejnog rješenja ako bi ocijenila da bi prijedlog mogao izazvati nepovoljne reakcije njezinih građana.

Pročitajte i ovo Nacionalno vijeće za uvođenje eura u RH NOVA SLUŽBENA VALUTA Nacionalno vijeće za uvođenje eura: ''Hrvatska je čvrsto na putu u eurozonu i zato će nam u ovoj krizi biti lakše''

HNB je 20. travnja 2022. zaprimio obavijest Vijeća EU-a o odobravanju dostavljenoga idejnog rješenja najuspješnijega likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od jednog eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTETA VEĆA OD PREDNOSTI Nobelovac koji je kritizirao kredite u švicarcima: ''Postoje argumenti da Hrvatska pričeka s uvođenjem eura''
Pročitajte i ovo Fotografija kune i kovanica gotovo identičnog motiva HNB POKRENUO HITNU PROVJERU Autor fotografije kune za DNEVNIK.hr: "Očekujem da mi se jave organizatori. Nikad me nitko nije pitao za dopuštenje. Ja nemam novca za odvjetnika''

Podsjetimo, na kovanici od dva eura motiv će biti geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na kovanicama od 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, na kovanicama od pet, dva i jednog centa slova HR ispisana na glagoljici, a na svim kovanicama će biti i elementi šahovnice.

Kuna Euri RH Foto: Vlada RH

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene