Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska udruga poslodavaca na konferenciji za medije predstavila je ključne prijedloge izmjena Zakona o javnoj nabavi


Hrvatska udruga poslodavaca održala je konferenciju za medije na kojoj su predstavili ključne prijedloge izmjena Zakona o javnoj nabavi i drugih, za sustav javne nabave ključnih propisa.

Vezani članci Davor Majetić (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Direktor HUP-a o ostavci Martine Dalić: "Bila je predana provođenju reformi" Slika nije dostupna Udruga 'U ime obitelji' ostala bez odgovora na prijedlog o reguliranju rada nedjeljom

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, rekao je kako država troši 42 milijarde kuna na nekvalitetan način.

'Moglo bi se trošit puno bolje. U javnoj nabavi gubimo jako puno', rekao je.

Na konferenciji je sudjelovao i Petar Lovrić, predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika.

'Prije dvije godine detektirali smo veliku korupciju u javnoj nabavi. Ljudi su izgubili vjeru u javnu nabavu jer svi već u startu pomisle da su javni natječaji korumpirani. To se tiče svih nas, naše djece, jer naša djeca jedu onda najjeftiniju hranu u vrtićima, koja se nabavlja putem javne nabave. Sljedeći korak je to da će se plaće određivat po javnoj nabavi, pa će svi imat minimalne plaće', rekao je Lovrić i dodao kako postoji i problem službenika koji rade postupke javne nabave.

'Imaju vrlo niske plaće, pa normalno da će onda odabrat najnižu cijenu, tako im je najlakše', rekao je.

Sadmir Hošić, član Radne skupine HUP-a za izradu novog zakona, rekao je da u prilog svemu ide izvješće EU komisije.

'42% javnih nabava gdje se koristio novac EU fondova poništen je', rekao je.

Inače, dokument zbog kojeg je održana konferencija je, izvijestio je HUP, rezultat dvogodišnjeg rada Radne skupina HUP-a koja se sastojala od 40 predstavnika gospodarstva - tvrtki s iskustvima naručitelja i ponuđača, a šira rasprava o prijedlogu je uključivala i druge dionike poput zajednice županija, općina i gradova.

Cjeloviti dokument, koji uključuje i prijedloge izmjena drugih propisa važnih za rad sustava javne nabave, predstavnici HUP-a su krajem tjedna predali ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću.