Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova zvijezda Europe

FOTO Linić skinuo tablu carine na Bregani!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponoć kada se Hrvatska pridružila Europskoj uniji, na graničnom prijelazu Bregana skinuta je ploča s natpisom 'Carinska uprava Republike Hrvatske', a na Bajakovu je postavljena ploča Europske unije.

Na Bregani je točno u ponoć simbolično skinuti ploča s natpisom 'Carinska uprava Republike Hrvatske', a na Bajakovu je postavljena ploča Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posebna priča VIDEO Crveni kompletić u kojem su započeti pregovori s EU! Slika nije dostupna Tko je sve došao... VIDEO Omotali se zastavama i skočili s Masleničkog mosta!

>> OSTVAREN SAN KOJI JE TRAJAO OD OSAMOSTALJENJA: HRVATSKA POSTALA ČLANICA EUROPSKE UNIJE!!!

Deset minuta prije ponoći propušteno je zadnje vozilo iz Slovenije u Hrvatsku uz carinske formalnosti, a u ponoć su ministri financija Hrvatske i Slovenije Slavko Linić i Uroš Čufer skinuli ploču s natpisom "Carinska uprava Republike Hrvatske".

Potom su službenici Carinske uprave i granične policije podigli zastave Hrvatske i Europske unije, a petnaest minuta po ponoći propušteno je prvo vozilo koje je ušlo u Hrvatsku kao članicu Europske unije. Uslijedio je svečani vatromet.

Od 1. srpnja na 74 granična prijelaza između Hrvatske i susjednih zemalja članica Europske unije ukida se carinski nadzor, jer ulaskom u EU Hrvatska postaje i dio Carinske unije, zajedničkog gospodarskog prostora 28 zemalja temeljenog na slobodi kretanja roba, odnosno unutarnjoj trgovini i prometu roba bez carinskih formalnosti i naplate carinskih davanja među članicama.

Sloboda kretanja putnika i roba unutar EU 1. srpnja se uspostavlja i u putničkom prometu koji će na granicama sa susjednim članicama EU nadzirati samo policija, dok se carinske formalnosti i ovdje ukidaju.

Linić: Carinska unija otvara tržište EU-a

Ulazak Hrvatske u carinsku uniju Europske unije znači i njezin ulazak na jedinstven unutarnje tržište od 500 milijuna stanovnika, rekao je ministar financija Slavko Linić na graničnom prijelazu Bregana po završetku simboličkog obilježavanja ulaska Hrvatske u EU.

"Naš cilj je primjeniti carinske propise Unije te hrvatskim privrednicima omogućiti kvalitetan rad u Europi, ali i onima iz Europe u Hrvatsku", kazao je Linić.

Ulazak Hrvatske u carinsku uniju pozdravili su i slovenski ministar financija Uroš Čufer, ministar za nacionalnu ekonomiju Mađarske Mihaly Varga i glavni direktor glavne Uprave za poreze i carinsku uniju EU-a Heinz Zourek. On je podsjetio da je iza Hrvatske deset godina čekanja, sedam godina pregovora i pet godina priprema za ulazak u carinsku uniju. "Hrvatska je preuzela golemu odgovornost, ali imamo puno povjerenja u rad njezinih carinika", rekao je Zourek. (Hina/D.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene