Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojke ne lažu

Dugo smo im gledali u leđa: Hrvati plaćom prestigli jednu staru članicu EU-a, ali hladan tuš čeka već preko prve granice

Aktualno Galerija Novac - 1 Novac - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Novac - 2 Novac - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Novac - 3 Novac - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Novac - 4 Galerija 1/4 >>
Ako i nemate taj osjećaj, statistika je neumoljiva – Hrvati imaju viša primanja nego Portugalci. Trebalo je za to deset godina članstva u Europskoj obitelji, a priču o tome napravio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Potrajalo je, ali napokon smo i to dočekali. Hrvatski građani više nemaju šesta najniža primanja u Europskoj uniji.

"Hrvatska je lani po prvi puta od ulaska u Europsku uniju napredovala po pitanju medijalnog dohotka", rekao je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.

Radi se o dohotku s kojim građani raspolažu nakon plaćanja poreza i doprinosa.

"On realno prikazuje kupovnu moć stanovništva koja se prema podacima za prošlu godinu oporavlja", pojasnio je Stojić.

  Pročitajte i ovo Stotine ljudi na propalestinskom prosvjedu u Londonu. Policija je uhitila 82 osobe, sve iz grupe protuprosvjednika iz ekstremno desničarskih skupina - 6 Napeta atmosfera FOTO/VIDEO Neredi u Londonu: Ekstremni desničari napali policiju koja je čuvala sudionike propalestinskog marša

U Hrvatskoj je on lani iznosio 12.277 eura, 11 eura više nego u Portugalu, državi kojoj je dugo po stupnju razvoja i plaćama Hrvatska gledala u leđa. A da to više nije tako ne čudi Veru Prokić, hrvatsku pijanisticu koja već 30 godina živi u Portugalu i koja ističe da plaće ondje već dugo stagniraju.

"Stalno su protesti da porastu, osobito u školama", istaknula je te dodala da se standard pogoršao i zbog inflacije: "Do prije mjesec dana, ako bih jednom išla u trgovinu, sve bi koštalo nekih 22-23. eura. Sad je već došlo do trideset."

Nije ni Hrvatska imuna na inflaciju, ali su ovdje plaće snažnije rasle.

"Zadnjih nekoliko godina rastu plaće značajno. Dakle, nominalno su plaće rasle preko 50 posto, a realno oko 20 posto", rekao je Zvonimir Savić, savjetnik predsjednika Vlade, reporteru Dnevnika Nove TV Marku Biočini.

To da je Hrvatska po životnom standardu preskočila jednu od starih država članica Europske unije svakako je važan doseg, no za dostizanje europskog prosjeka – što je naš nacionalni cilj – nam predstoji još dosta posla.

  Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Skrivio smrt muškarca Kolika kazna prijeti bivšem ministru? Banožić bi zbog prometne nesreće mogao dugo ležati u zatvoru

U susjednoj Sloveniji medijalni dohodak je i dalje 50 posto veći nego u Hrvatskoj. Ipak, uvjeravaju u Vladi, dokaz da smo na dobrom putu je i današnja odluka agencije Moody's da nam podigne izglede kreditnog rejtinga.

"U prilog tome govori činjenica da je Moody's u 2022. i 2023. podigao kreditni rejting za samo četiri države na svijetu od otprilike 120 koliko ih prati. Među te četiri države je i Hrvatska", napomenuo je Savić.

Nastavi li se rast plaća, Hrvatska bi već nagodinu mogla opet napredovati na ljestvici dohodaka. Za tek sedamdesetak eura godišnje bježi nam Latvija.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene