Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je osudila ubojstvo pakistanske oporbene čelnice Benazir Bhutto ubijene u četvrtak u samoubilačkom napadu, ističući kako se protiv terorizma može boriti samo zajedničkim naporima.


Pakistanska oporbena čelnica i bivša premijerka Benazir Bhutto (54) preminula je u četvrtak u pakistanskom gradu Rawalpindiju od ozljeda zadobivenih u pucnjavi i samoubilačkom bombaškom napadu na njezino vozilo na predizbornom skupu njezine Pakistanske narodne stranke.

Vezani članci Slika nije dostupna Benazir Bhutto odlikovanje UN-a za ljudska prava Slika nije dostupna Asif Ali Zardari, udovac Benazir Bhutto, novi predsjednik Pakistana

Osuđujući ubojstvo, Predsjednik Republike Stjepan Mesić smatra kako je ono još jedna potvrda da je "terorizam jedno od najvećih zala s kojima je suočen suvremeni svijet i kojemu se treba oduprijeti zajedničkim usklađenim naporima".

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) smatraju da je taj "zločinački čin" napad na demokraciju u Pakistanu i da predstavlja izazov za proces sigurnosti i stabilizacije u širem području južne Azije.

- Hrvatska, u okviru međunarodne antiterorističke koalicije, ostaje odlučna u borbi protiv svakog oblika terorizma te izražava nadu kako najnoviji napad neće prouzročiti daljnju destabilizaciju i radikalizaciju političkih prilika u Pakistanu, stoji u priopćenju MVPEI-a.

MVPEI ističe da će Hrvatska, kao nova nestalna članica Vijeća
sigurnosti UN-a, aktivno djelovati na suzbijanju terorizma i jačanju demokracije u svim dijelovima svijeta.

- Predsjednik Mesić još jednom naglašava kako borba protiv globalnog terorizma može biti uspješna samo onda ako se ukloni i ambijent u kojemu se taj terorizam rađa, navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika.