Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska neće ustrajati na primjeni ZERP-a na članice EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je na konferenciji za novinare na Bledu kako misli da Hrvatska neće ustrajati na primjeni Zaštićenoga ekološko-ribolovnoga pojasa (ZERP) na članice EU-a prije 1. siječnja, dodajući kako je za Sloveniju neprihvatljivo da ZERP zahvaća slovenski teritorij.

"Mislim da je vjerojatan datum primjene ZERP-a pomaknut tako da prođu izbori te da bi se u međuvremenu moglo nešto i promijeniti", rekao je Rupel.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rupel: 'Ništa se neće dogoditi 1. siječnja' Slika nije dostupna Rehn očekuje rješenje za ZERP na bilateralnoj razini

Ističući da je i Slovenija zainteresirana za zaštitu Jadrana, Rupel je naglasio da Slovenija problem vidi u zemljovidima priloženim ZERP-u, "od kojih jedan seže daleko u slovenski teritorij". "Oni su za nas neprihvatljivi i učinit ćemo sve da spriječimo takve događaje", rekao je Rupel na konferenciji za novinare na zatvaranju Bledskoga strateškog foruma.

Po njegovim riječima, otvorena pitanja s Hrvatskom - granični
problemi, dug Ljubljanske banke, nuklearna elektrana Krško - rješavaju se, ali još su daleko od konačnog rješenja. "Ukratko, problemi su mnogo širi i složeniji. Jučer je bilo nekoliko poteza u pravom smjeru, ali smo još daleko od konačnoga rješenja. U međuvremenu se mora izraditi okvir s kojim ćemo se pojaviti pred mogućim arbitrom", rekao je Rupel.

Govoreći o problemu Kosova, koje je bilo jedno od glavnih tema Bledskog sastanka na vrhu, Rupel je rekao kako Ahtisaarijev plan o nadziranoj neovisnosti Kosova "sve više postaje politika EU-a prema Kosovu i jugoistočnoj Europi".

"Ako se postigne neko rješenje u pregovorima (Beograda i Prištine do kraja prosinca) to će biti dobrodošlo. No, sumnjam da se u tako kratkom vremenu može postići tako koherentan plan kao onaj koji imamo na stolu", istaknuo je ministar vanjskih poslova Slovenije koja će predsjedati EU-om u prvoj polovici 2008. godine.

Potvrdio je da je na Bledu neslužbeno boravio i kosovski premijer Agim Ceku s kojim su Rupel i Janša na radnoj večeri u dvorcu nad Bledom razgovarali "o stabilnosti Kosova i cijele regije".

Kosovo je bila tema razgovora i sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, kao i s Ahtisaarijem koji je također bio na Bledu, rekao je Rupel.

Kao domaćin međunarodne konferencije o budućnosti Europe, Rupel je izrazio zadovoljstvo skupom koji je okupio vise od tisuću akreditiranih sudionika, uključujući i brojne novinare iz zemalja
regije.

Na summitu u poznatom turističkom odredištu na sjeveru Slovenije sudjelovalo je pet šefova država i vlada, među njima i hrvatski premijer Ivo Sanader, deset ministara vanjskih poslova, čelnici nekoliko međunarodnih organizacija i brojni predstavnici iz akademskih i gospodarskih krugova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene