Nevrijeme s obilnom kišom najavljeno za produženi vikend već je tijekom noći pogodilo neke dijelove Hrvatske, a najgore je bilo u Rovinju i Puli. Na cestama se zbog bure i velikih oborina cijelog dana vozi otežano te se povremeno stvaraju i kolone.

Galerija


Drastična promjena vremena koju su najavljivali prognostičari stigla je u Hrvatsku. U noći sa četvrtka na petak jake kiše pogodile su neke dijelove zemlje, a najgore je, čini se, prošla Istra, točnije Rovinj.

Iz tog grada stižu snimke i fotografije o ulicama koje se nalaze pod vodom, a Istramet je objavio kako je u Rovinju palo čak 80 mm kiše. Portal navodi kako je u jedan sat jutros pala količina oborina koliko inače padne u mjesec dana. Istru je pogodilo čak 30.000 munja.

Zbog velike količine kiše na području Rovinja, Pule i Marčane zabilježene su poplave u prizemnim prostorijama te srušena stabla i grane na cestama, pa su intervenirale dežurne službe, vatrogasci i policija. Povrijeđenih osoba nije bilo.

Serija grmljavinskih pljuskova jutros je u kratko vrijeme donijela veću količinu kiše pulskom području, što je dovelo do plavljenja ulica, javlja Neverin.hr.

Kvarner je pak pod crvenim alarmom zbog olujne bure.

 

HAK-a: Na A1 vozi se 40 km/sat

Zbog jakih bočnih udara vjetra na autocesti A1 od tunela Bristovac do vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine na 40 km/h.

Samo za osobna vozila zbog olujne bure otvorene su:

- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama preko      Gračaca i Obrovca (DC50, DC27);
- dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
- državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački 
- Paški most.

Svježije i vjetrovito narednih dana

Pogoršanje vremena s kišom, grmljavinskim nevremenom, jakim sjevernim vjetrovima i zamjetnim zahladnjenjem već od jutra je zahvatilo veliki dio Hrvatske, uz iznimku srednje i južne Dalmacije. Meteorolog Nove TV Milan Sijerković posebno je upozorio na goropadnu buru podno Velebita, koja bi mogla uzrokovati brojne nevolje.

"U Zagrebu i drugdje u središnjoj Hrvatskoj ružno vrijeme potrajat će cijelo prijepodne, a u drugome dijelu dana djelomice će se proljepšati i razvedriti. Popodnevna temperatura bit će desetak stupnjeva niža nego u četvrtak.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu s početka će biti djelomice sunčano, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, a istinsko će nevrijeme nastupiti oko podneva i poslije. U Istri, na Kvarneru, Gorskom kotaru i Lici grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom potrajat će u većem dijelu prijepodneva, a zatim će se vrijeme donekle poboljšati. Zapuhat će opasna bura, koja će podno Velebita imati i orkanske udare. Zato, oprez!! Zamjetno zahladnjenje.

Nevere će zahvatiti sjevernu Dalmaciju i Zagoru već prije podne. Zatim će se, uz buru i zahladnjernje, najprije proširiti na srednju Dalmaciju, a do svršetka dana i južnije, gdje će s početka puhati južni vjetrovi.

U subotu vrijeme će se proljepšati, ali će biti svježe i vjetrovito. Nije za ljetnu odjeću. U nedjelju i ponedjeljak ponegdje mogući pljuskovi, ali i nadalje svježe s vjetrom.

Na Jadranu od subote do ponedjeljka pretežno sunčano, ali uz buru, pa će uz rashladnjelo more kupanje biti samo za odvažnije", navodni prognostičar Nove TV.