Prema astronomskom izračunu, ljeto počinje u četvrtak, sedam minuta iza podneva. No ljetno nas vrijeme prati već dugo. To se može zaključiti po rekordnim temperaturama koje su obilježile proljeće, ali i po tipu vremena koje je – zbog pljuskova, izrazite nestabilnosti i čestog nevremena – posljednjih proljetnih mjeseci više nalikovalo prvom ljetnom mjesecu, lipnju. Ljeto će zato ne svojim prvim, nego drugim danom okrenuti ploču.

Galerija


Vrijeme se mijenja u petak, na početku produljenog vikenda. Zbog hladne fronte, koja će tijekom dana prelaziti preko naših krajeva, će posvuda biti kiše, pljuskova i grmljavine. Na zapadu, u gorju i na sjevernom Jadranu se mjestimice očekuje i obilnija oborina, osobito u prvom dijelu dana.

Na moru će zapuhati jaka i olujna bura pa bi u petak moglo biti i poteškoća u prometu. Nastavak vikenda nosi smirivanje, ponovno će biti sunca, najviše na Jadranu dok će se nad kopnenim dijelom ipak zadržavati i nešto promjenjive naoblake. I dalje će puhati bura, koja će rashladiti more i zrak, no bit će nešto slabija petak. Jače će zapuhati s početkom novog tjedna pa bi bilo dobro s mora se vratite na vrijeme.

Dok će se prema podacima DHMZ-a današnja najviša dnevna temperatura kretati između 28 i 32 stupnjeva Celzijevih, temperatura zraka u unutrašnjosti u petak će uglavnom biti između 16 i 21, na većem dijelu Jadrana te u Slavoniji i Baranji od 19 do 24, a u Dalmaciji između 24 i 28 °C.

Upozorenje Meteolarama

Za petak je izdano crveno upozorenje Meteolarma za područje Kvarnera i zapadne Istre zbog mogućih izaženijih pljuskova i grmljavina.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju.

Za unutrašnjost Istre, riječko i gospićko područje, kao i zagrebačko i karlovačko područje izdano je narančasto upozorenje zbog mogućih izraženijih oborina i jakih grmljavina. Ostatak je Hrvatske u "žutom" i u tim dijelovima također se poziva na oprez zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena.

Upozorenje Meteoalarma za petak (Foto: screenshot/DHMZ)

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.