Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje Crobarometar agencije Ipsos Puls provedeno za Dnevnik Nove TV na uzorku od 1000 ljudi, pokazuje kako se SDP sve više udaljava od HDZ-a ali i da jača popularnost premijerke.


Vezani članci Crobarometar: Marija Miholjek - 1 Novi Crobarometar: Raste broj onih koji smatraju da zemlja ide u pogrešnom smjeru, pogledajte i što je za građane najveći problem u Hrvatskoj Slika nije dostupna Raste pesimizam - Čak 70 posto građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru

Istraživanje pokazuje da su danas izbori SDP bi dobio 33,3 posto glasova, dok bi HDZ dobio 22,5 posto. U posljednjih mjesec dana je došlo do blagog porasta razmaka između SDP-a i HDZ-a jer je u prosincu SDP imao naklonost 32 posto birača, dok je HDZ dobivao 24,7 posto.

Na trećem mjestu je i dalje HNS koji dobiva 5,2 posto, dok iza njega slijede HSS sa 4,8 posto, HSP sa 4,4 i HSU sa 4,1 posto.

Kad se pogledaju rejtinzi koalicija, i tu opet razloga za osmijeh ima Zoran Milanović. Koalicija SDP, HNS, IDS, HSU dobiva 44,3 posto glasova dok koalicija HDZ-HSS-DC dobiva 24,2 posto.

Ivo Josipović je i dalje daleko najpopularnija osoba u Hrvatskoj te vlada prava 'ivomanija'. Naime, o predsjedniku pozitivan dojam ima 84 posto građana, jednako kao u prosincu. Jadranka Kosor napokon ima malo razloga za veselje jer joj je opet porasla popularnost te o noj sada pozitivan dojam ima 41 posto građa, te tako popularna nije bila od srpnja 2010. No, Zoran Milanović je i dalje popularniji te 47 posto građana o njemu ima pozitivno mišljenje.

I dalje idemo u pogrešnom smjeru

Razina optimizma u siječnju se zadržala na razini iz prosinca, što je nešto više u odnosu na listopad i studeni te na razini iz jeseni 2010. godine. Velika većina birača svih stranaka smatra da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, a jedino birači HDZ-a pokazuju veću razinu optimizma.

Međutim, i među njima je više pesimista nego optimista.
Da se stvari kreću u pogrešnom smjeru smatra 75% ispitanika. 15% ih drži da se stvari kreću u dobrom smjeru, dok ih 10% ne zna.

Od ispitanika koji smatraju da se stvari kreću u pogrešnom smjeru 51% je HDZ-ovih te 86% SDP-ovih birača. HNS i HSS imaju po 73% onih koji smatraju da se stvari kreću u pogrešnom smjeru.

Trend podrške radu Vlade se u prosincu 2010. preokrenuo u pozitivnom smjeru, nakon silazne putanje od ožujka te nastavio rasti i u siječnju. Za taj porast prije svega su zaslužni birači HDZ-a, među kojima Vlada očito postupno vraća povjerenje. No, pozitivan trend podrške se zamjećuje i među ostalim biračima.

Na pitanje da li uglavnom odobravate ili uglavnom ne odobravate odluke i poteze Vlade premijerke Jadranke Kosor, 67% ispitanika se izjasnilo kako uglavnom ne odobrava. 23% ih uglavnom odobrava, a 10% ih ne zna. Najveći broj onih koji odobravaju dolazi iz redova HDZ-a - njih 60%. Najveći broj onih koji ne odobravaju dolazi iz redova SDP-a - njih 87%.

Kao i u prethodnim mjesecima najbolje je ocijenjeno djelovanje Vlade na području vanjske politike – 39% ispitanika odobrava njezine poteze. Javne financije i deficiti proračuna su najslabije ocijenjeno područje rada – 13% ih odobrava odluke i poteze Vlade.

U Dnevniku Nove TV u 19.15 pogledajte kako se rekordna nezaposlenost, ali i nelikvidnost u političkom smislu odrazila na rejting dviju vodećih stranaka te tko je u utrci za Banske dvore trenutačno popularniji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju