Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema statistici, Hrvatska je jako dobro pozicirana na ovoj ljestvici.


Onaj tko je u potrazi za mirom možda bi mogao razmisliti o preseljenju na Island. Upravo ta sjevernoeuropska zemlja je najmiroljubivija na svijetu prema istraživanju neprofitnog Instituta za ekonomiju i mir. Taj je institut objavio ovogodišnji globalni indeks mira koji rangira 162 zemlje diljem svijeta.

Vezani članci Mate Coric (Foto: Instagram) Domaćem nogometašu Islanđanke su zgodne, no on sebi priželjkuje jednu Dalmatinku Mediji objavili lažni citat znanstvenice o erupciji vulkana (Foto: AFP) Znanstvenicu naljutio članak o vulkanima: ''Prava verzija priče već je bila važna sama po sebi''

Indeks se formira temeljem statističkih podataka o nasilnim zločinima, stupnju militarizacije i upletenosti u sukobe.

Šest od deset najmiroljubivijih zemalja su europske - nakon Islanda slijedi Danska, Austrija, Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Japan, Australija i Češka.

 Putin, džihadisti i očajni imigranti: 'Prošlo je vrijeme mira u Europi'

Hrvatska se smjestila na 27. mjesto ljestvice. Što se zemalja u okruženju tiče, bolje je pozicionirana samo Slovenija, na 15. mjestu. ., Srbija je na 46. mjestu, Albanija na 52., BiH na 53., Crna Gora na 57 te Kosovo na 69.

Europa je tako zadržala imidž najmirnije regije svijeta s najmanje unutarnjih i vanjskih sukoba.

Na dnu ljestvice su Sirija, Irak, Afganistan, Južni Sudan, Srednjeafrička republika, Somalija, Sudan, DR Kongo, Pakistan, Sjeverna Koreja Rusija i Nigerija.

Najveći pad na ljestvici doživjele su Ukrajina i Libija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook