Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema statistici, Hrvatska je jako dobro pozicirana na ovoj ljestvici.


Onaj tko je u potrazi za mirom možda bi mogao razmisliti o preseljenju na Island. Upravo ta sjevernoeuropska zemlja je najmiroljubivija na svijetu prema istraživanju neprofitnog Instituta za ekonomiju i mir. Taj je institut objavio ovogodišnji globalni indeks mira koji rangira 162 zemlje diljem svijeta.

Vezani članci Stanovnici Kijeva pored razrušene zgrade u glavnom gradu Ukrajine - 4 Mirovni aktivisti: "Rat je zločin protiv mira i čovjeka...Ova agresija unazadila je šanse za jedan bolji i pravedniji svijet" Ratno rasulo Božičević: ''U školama nas se uči o ratovima, ne o miru, ali mir ćemo morati naučiti graditi ako želimo preživjeti''

Indeks se formira temeljem statističkih podataka o nasilnim zločinima, stupnju militarizacije i upletenosti u sukobe.

Šest od deset najmiroljubivijih zemalja su europske - nakon Islanda slijedi Danska, Austrija, Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Japan, Australija i Češka.

 Putin, džihadisti i očajni imigranti: 'Prošlo je vrijeme mira u Europi'

Hrvatska se smjestila na 27. mjesto ljestvice. Što se zemalja u okruženju tiče, bolje je pozicionirana samo Slovenija, na 15. mjestu. ., Srbija je na 46. mjestu, Albanija na 52., BiH na 53., Crna Gora na 57 te Kosovo na 69.

Europa je tako zadržala imidž najmirnije regije svijeta s najmanje unutarnjih i vanjskih sukoba.

Na dnu ljestvice su Sirija, Irak, Afganistan, Južni Sudan, Srednjeafrička republika, Somalija, Sudan, DR Kongo, Pakistan, Sjeverna Koreja Rusija i Nigerija.

Najveći pad na ljestvici doživjele su Ukrajina i Libija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju