Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tijeku istraga

Hrvatska liječnička komora o pogrešci u dubrovačkoj bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj u dubrovačkoj bolnici kada je pacijentici pogreškom odstranjen bubreg, u proceduri je Hrvatske liječničke komore i povjerenstva za stručni nadzor koje će, nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i prikupljenih očitovanja liječnika, donijeti sud o cijelom slučaju, doznaje se od predsjednika Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoja Miniga.

Naime, kako se doznaje, pogreškom je zamijenjena liječnička dokumentacija dviju pacijentica s istim imenom od kojih je jedna trebala operirati bubreg, a druga kralježnicu. Pacijentici koja je trebala operirati kralježnicu odstranjen je bubreg.

'U komori smo ozbiljno shvatili cijeli slučaj i on je u proceduri koja će trajati nekoliko mjeseci', izjavio je za Hinu predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, koji danas boravi u Vukovaru, izjavio je kako je na Hrvatskoj liječničkoj komori da odluči o stegovnom postupku, a to je ministarstvo svu dokumentaciju prekjučer poslalo i DORH-u kako bi se vidjelo ima li osnova i za kaznenu odgovornost.

Milinović je rekao i da je odmah, čim je doznao za slučaj koji se dogodio 29. rujna, već sljedeći dan zatražio svu medicinsku dokumentaciju i provođenje unutarnjeg nadzora u bolnici. Ako povjerenstvo za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore utvrdi da je riječ o stručnoj pogrešci, predmet šalje na Sud Komore koji liječniku može izreći jednu od predviđenih disciplinskih mjera, koja, ovisno o težini stručne pogreške, može biti ukor, javni ukor, novčana kazna, privremeno oduzimanje licencije za rad na godinu dana ili pak njezino trajno oduzimanje.

Dr. Hrvoje Minigo rekao je kako je riječ o 'neobičnoj situaciji zbog istog imena i prezimena dviju pacijentica', no, dodao je, slične se pogreške događaju i u najvećim medicinskim centrima u svijetu. 'Za takve je pogreške odgovorna zdravstvena ustanova i zato Komora stalno traži da svi liječnici budu osigurani za slučaj medicinske pogreške kako bi se iz tih financijskih sredstava isplaćivala naknada štete. Kod nas neke bolnice imaju takvo osiguranje, a neke ne, no mislim da ga dubrovačka bolnica uplaćuje za svoje liječnike', rekao je dr. Minigo.

O cijelom slučaju danas se priopćenjem oglasio i ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan, koji kaže da se u toj bolnici 29. rujna zbio 'neočekivani neželjeni događaj' o kojemu je pokrenut interni postupak i obaviješteno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Održan je, navodi ravnatelj, sastanak povjerenstva za stručni nadzor sa svim sudionicima, gdje je analiziran cijeli događaj. O svemu je obaviještena pacijentica i njezina najbliža rodbina, a svi relevantni podatci i kronologija događaja dostavljeni su svim mjerodavnim institucijama. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene