Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S dabrovima je sve počelo 1996. kada su ih uvezli iz Bavarske, a danas ih ima preko 1000.


Hrvatska je postala zemlja dabrova. Prvoga smo uvezli prije 16 godina iz Njemačke, a sada ih je deset puta više.  Zbog toga su Hrvatsku posjetili svjetski stručnjaci o dabrovima kako bi nam zbog njihove brojnosti iskazali poštovanje.

'Uhvatiti žive slobodne jedinke u prirodi nije tako lako kada smo sveukupno u 14 doprema dopremili 85 dabrova. Procjenjujemo da ih je sada već preko 1000. Raširili su se svim hrvatskim rijekama, ali na nekim lokalitetima je već ta brojnost možda i prevelika. Tamo gdje imamo problematične obitelji, hvatamo i preseljavamo, a dabrovi su se i sami raselili Bosnom, Slovenijom i Austrijom', kazao je profesor Marijan Grubešić.

>>
Njemačka: Prekinuta gradnja mosta zbog dabrova u sezoni parenja

Vezani članci Slika nije dostupna Um caruje, snaga klade valja: Pogledajte kako mudrice krune kukuruz Slika nije dostupna Voće i povrće koje sada jedete nekada je izgledalo potpuno drugačije!

Ipak, naši susjedi nemaju ništa protiv toga što se dabrovi useljavaju u njihove zemlje. 'Nekad se koristio prvenstveno radi vrlo kvalitetnog krzna, no danas to nije popularno. Dabar ima jedan vrlo pozitivan utjecaj na eko sustav. Primjerice, ova je godina bila vrlo sušna i na ovim manjim vodotocima je bilo vode za sve ostale vrste tamo gdje ja dabar napravio branu i gdje si je osigurao vodu' objasnio je Grubešić i dodao kako te slatke životinje stvaraju probleme ulazeći u poljoprivredne kulture i stvarajući štetu, a omiljeni im je kukuruz. Ono što sad treba jest pronaći način gospodarenja dabrom jer su krivolovci i oštećeni poljoprivrednici počeli njime gospodariti - krupnom sačmom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook