Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader i Tadić ocjenili

'Hrvatska i Srbija ključni za stabilnosti u regiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Hrvatske Ivo Sanader i predsjednik Srbije Boris Tadić nakon današnjeg razgovora rekli su kako su uvjereni da je u interesu Hrvatske i Srbije, cijele regije, ali i Europske unije, da te dvije zemlje izgrade najbolje moguće odnose, a da međusobne probleme dvije zemlje mogu rješavati same.

Europi su poslali poruku da mogu sami voditi računa o međusobnim odnosima te da je došlo vrijeme za punu afirmaciju Hrvatske i Srbije u međunarodnoj zajednici.

Tadić je u izjavi za novinare, nakon sastanka, rekao da dvije zemlje dijele zajedničke europske vrijednosti i nastoje postati članice EU. Sa Sanaderom je, otvorio niz tema među kojima su neke vrlo teške i od kojih, kako je rekao, za neke postoji puna suglasnost dviju strana, a za neke nema nimalo suglasnosti. 'Tražimo rješenja i o pitanjima na koja u ovom trenutku nemamo odgovore i oko kojih možda još dugo nećemo imati zajedničko stajalište. To želim otvoreno reći građanima i Hrvatske i Srbije', rekao je srbijanski predsjednik.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

Vodstvo dviju zemalja ne želi probleme gurati pod tepih, jer su međusobni odnosi u 20. stoljeću bili jako traumatizirani i sada ih nastoje 'detraumatizirati', rekao je Tadić. 'Ovaj susret s predsjednikom Tadićem sigurno je kruna mojega današnjeg posjeta Beogradu', rekao je novinarima Sanader na početku svoje izjave. 'Želim uputiti poruku da hrvatska vlada, a uvjeren sam da tako misle i srpska vlada i predsjednik Srbije, ne želi gubiti dragocjeno vrijeme, jer postoji previše tema od zajedničkoga interesa', istaknuo je Sanader, rekavši kako Hrvatska ne bježi od nedavne prošlosti i od teških pitanja koja je prošlost ostavila za sobom, ali želi razmišljati o budućnosti.

>> Prosvjed u Beogradu: 'Oluja je genocid'

Srbija više neće voditi ratove

Tadić je napomenuo kako je za Srbiju iznimno teško bilo pitanje priznavanja neovisnosti Kosova, najavivši kako će se njegova zemlja nastaviti boriti za svoju cjelovitost. 'To ćemo činiti diplomatskim i pravnim sredstvima. Srbija više neće voditi ratove, već želi biti jamac mira u regiji', naglasio je Tadić. Srbijanski je predsjednik podsjetio i na problem tužbi i protutužbi za događaje devedesetih godina prošlog stoljeća, za genocid i etničko čišćenje. Stajališta Hrvatske i Srbije o tom su pitanju različita i proces je pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, kazao je Tadić.

Kao novo teško pitanje Tadić je naveo pitanje granica, ocijenivši da bi bilo dobro da se taj problem riješi prije ulaska Hrvatske i Srbije u EU, a u istu kategoriju svrstao je pitanje povratka izbjeglica. Pritom je iznio principijelno stajalište Srbije da Srbi u Hrvatskoj imaju svoju državu Hrvatsku u kojoj trebaju rješavati građanska i nacionalna prava, te sudjelovati u demokratskim institucijama, kao što Hrvati, kako je rekao, sudjeluju u srbijanskim institucijama.

Gospodarska suradnja u uvjetima krize

Spomenuo je i pitanje različitih potraživanja koja dvije zemlje imaju nakon raspada bivše Jugoslavije i izrazio uvjerenje da se to pitanje može i mora cjelovito riješiti kako bi dvije zemlje mogle krenuti dalje. Nakon toga se srbijanski predsjednik osvrnuo na potrebu gospodarske suradnje Hrvatske i Srbije, osobito u uvjetima gospodarske krize koja snažno pogađa sve nacionalne ekonomije. 'Dobro je pronaći zajedničke načine obrane od teških učinaka te krize. Želimo napraviti smjernice kojima bismo lakše branili zajedničke, ali i posebne interese', naglasio je Tadić. To je, prema njegovim riječima, jedno od područja zajedničkih interesa, među kojima su i zajednička ulaganja, zajednički nastupi tvrtki na trećim tržištima i energetika.

Tadić je istaknuo i zajedničku poruku europskim državama da su Hrvatska i Srbija ključni čimbenici stabilnosti na zapadnom Balkanu i to ne samo u političkoj sferi, nego i u sferi gospodarstva. 'Danas nismo razgovarali samo o teškim temama, iako o njima želimo otvoreno raspravljati kao demokratski političari, već i o zajedničkoj budućnosti i o vrlo konkretnim zajedničkim interesima', kazao je na kraju izjave Tadić, dodavši kako je Srbija uvijek otvorena svim predstavnicima hrvatskih građana.

Hrvatska pruža punu potporu Srbiji

Premijer Sanader je ponovio da Hrvatska pruža punu potporu Srbiji u ulasku u NATO i da neće raditi problem od međusobnih bilateralnih pitanja koji bi na bilo koji način bio zapreka Srbiji na putu u euroatlantske integracije. 'Ta pitanja ćemo rješavati sami. Mislim da je došlo vrijeme pune afirmacije i hrvatske i srbijanske politike u međunarodnoj zajednici da pitanja možemo rješavati sami i da nam ne treba uvijek tutor', kazao je Sanader.

Spomenuo je kako se današnja Europska unija dijelom temelji na dubokom partnerstvu Francuske i Njemačke, dviju zemalja koje su stoljećima ratovale, a danas su oslonac Unije i izrazio uvjerenje da 'suradnja Zagreba i Beograda u malome sigurno može preslikati taj primjer'. Također je izrazio zadovoljstvo razgovorima resornih ministara dviju zemalja i predstavnika energetskih tvrtki Hrvatske i Srbije u kojima se govorilo o vrlo konkretnim prijedlozima o suradnji, ocijenivši kako će dvije zemlje takvim pristupom moći unaprijed olakšati ili riješiti moguće energetske probleme u budućnosti.

'Iz Beograda odlazim sa sviješću o tome da je današnji posjet i razgovori s najvišim srbijanskim dužnosnicima značajan korak dalje u hrvatsko-srpskim odnosima', kazao je Sanader u izjavi za novinare nakon sastanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Sanader i Tadić u pratnji izaslanstava dviju zemalja zatim su otišli na svečanu večeru u zgradi Vlade, a hrvatsko izaslanstvo time će završiti jednodnevni posjet glavnom gradu Srbije i vratiti se u Zagreb.

Nikolić: Sa Hrvatskom samo kurtoazni odnos

Posjetu predsjednika Hrvatske vlade Ive Sanadera Srbiji beogradski mediji su posvetili veliku pozornost, a njegovi susreti s najvišim srbijanskim dužnosnicima, predsjednikom i premijerom Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem obilježili su, kao vijest dana, glavne vijesti većine informativnih emisija i naslovne stranice medijskih internetskih portala.

Internetski portal B92 izvijestio je da su se predsjednici vlada Hrvatske i Srbije dogovorili postupno rješavati teška pitanja između dviju država, a da se sada bave europskim integracijama i suradnjom. Srbijanska državna televizija RTS prenijela je da su u razgovorima dvojice političara pokrenuta mnoga otvorena pitanja u odnosima između dviju zemalja te da je istaknuto da će za rješavanje nekih od njih biti potrebno više vremena.

RTS ističe i da su, u cilju poboljšanja gospodarske suradnje između Hrvatske i Srbije, u Beograd sa Sanaderom doputovali i predstavnici najjačih hrvatskih energetskih tvrtki. Veliku pozornost Sanaderovu dolasku u Beograd posvetile su i srbijanske novinske agencije, kao i tiskovni mediji koji su na svojim internetskim stranicama izvijestili o susretima političkih i gospodarskih izaslanstava Hrvatske i Srbije koji bi, kako je navedeno, trebali pridonijeti boljim odnosima između dviju zemalja.

Agencije su izvijestile i da se tijekom posjeta Beogradu, Sanader susreo s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, s kojima je razgovarao o značajnim pitanjima njihova statusa. Mediji su prenijeli i kritike Demokratske stranke Srbije upućene predsjedniku srbijanske vlade Cvetkoviću zbog današnje izjave da pitanja hrvatskog priznanja Kosova i međusobne tužbe dviju država treba ostaviti za budućnost i baviti se lakšim temama.

Objavljena je i ocjena predsjednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića kako Hrvatska 'ne zaslužuje da Srbija s njom ima ikakve odnose osim kurtoaznih diplomatskih'. Boravak hrvatskog izaslanstva u Beogradu pratio je iznimno veliki broj novinarskih ekipa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene