Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pentagon će izdvojiti 350 milijuna dolara za zemlje koje pomažu njihovim postrojbama u Afganistanu. Dobit će ih šest europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.


Američko ministarstvo obrane obavijestilo je Kongres da će šest europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, ove godine primiti posebna sredstva ministarstva za pomoć njihovim snagama u Afganistanu, objavili su u petak dužnosnici Pentagona. Hrvatska, Gruzija, Estonija, Litva, Mađarska i Latvija dobit će sredstva za pomoć njihovim postrojbama, koje djeluju zajedno sa snagama SAD-a i koalicije u Afganistanu, izviješteno je iz Pentagona.

Vezani članci Novac, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Tko će ih dobiti? Hrvatskoj stiže dodatnih 530 milijuna eura za očuvanje radnih mjesta Predsjednik Zoran Milanović Milanović: ''Hrvatski posao u Afganistanu je gotov, osobito nakon ugovora SAD-a i talibana...''

U programu 'Financiranje odjeljka 1206', Pentagon je predložio izdvajanje 350 milijuna dolara u ovoj fiskalnoj godini za spomenute zemlje, te za Jemen i Filipine, koji će dobiti sredstva za jačanje protuterorističkih sposobnosti njihovih oružanih snaga. Od pokretanja godine 2006., iz proračunskog 'odjeljka 1206' financirano je više od 100 programa obuke i opremanja oružanih snaga u 50 zemalja. Ministar obrane Robert Gates obavijestio je Kongres u pismu od 22. ožujka o 10 programa u sedam zemalja, koje će primiti sredstva ove godine.

Šest programa je za izgradnju kapaciteta za snage iz Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Latvije, Litve i Estonije, kako bi radile zajedno s američkim postrojbama u Afganistanu, navodi Pentagon. Preostala četiri programa su za Jemen i Filipine. Detalji programa bit će poznati nakon što ministarstvo obrane pošalje drugu pisanu obavijest Kongresu 'ne manje od 15 dana prije izvršenja određenog programa', kazali su dužnosnici. Druga obavijest sadržavat će opise programa, rokove i podatke o troškovima. (Hina)