Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da će Hrvatska i dalje materijalno potpomagati Hrvate u Bosni i Hercegovini, bez obzira na financijsku krizu.


Od početnih 28 milijuna kuna, nešto je rebalansom smanjeno, no sredstva ostaju, rekla je Kosor na tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske pod nazivom 'Hrvati izvan Republike Hrvatske - suradnja i obveza'. Podsjetila je i na ustavnu obvezu u članku 10. hrvatskog Ustava, koja se odnosi na brigu Hrvatske za Hrvate u iseljeništvu.

Vezani članci Slika nije dostupna Komarica: Iselit će se i ovo malo Hrvata iz BiH Slika nije dostupna 'Izmjene zakona o prebivalištu neće štetiti Hrvatima iz BiH'

Premijerka Kosor također je podsjetila na pomoć iseljene Hrvatske tijekom Domovinskog rata, ocijenivši da se Hrvatska ne bi obranila bez pomoći Hrvata iz BiH, te iz dijaspore. Naglasila je da će se Hrvatska i dalje brinuti za Hrvate u Bosni i Hercegovini, kako bi ostvarili jednakopravnost sa sva tri ostala konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, podsjetivši na potporu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću bivšeg premijera Ive Sanadera.

Hrvatska ima ustavnu obavezu brinuti o Hrvatima izvan BiH

Kosor je dodala kako možda nije poznato da u koalicijskom sporazumu s predstavnicima manjina od njih se traži da u svojim matičnim zemljama zalažu za prava hrvatskih nacionalnih manjina. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić također je podsjetio na potrebu, ali i ustavnu obvezu brige RH za Hrvate izvan Hrvatske. Istaknuo je da u BiH, koja je pred ustavnim promjenama, treba osigurati ravnopravnost i suverenost Hrvata.

>> Vlada će na jesen mirovine rezati i do 10 posto?

To Hrvatska ima obvezu kako po Ustavu, tako i kao potpisnica Daytonskog sporazuma. Nema BiH bez sva tri konstitutivna naroda, rekao je Bebić, te dodao da se Hrvatska neće miješati u unutrašnje stvari BiH, ali da je dužna brinuti se za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Skup je pozdravio i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić, koji je zahvalio na potpori Hrvatske Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ocijenivši da je strateški interes Hrvatske opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju