Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve veći problemi

Sve je manje ekološke proizvodnje, ratari odustaju i okreću se drugim sortama: "10 godina roda smo izgubili"

Aktualno Galerija Ružica Sabo, bivši ekoproizvođač Ružica Sabo, bivši ekoproizvođač Foto: DNEVNIK.hr Ivan Gerštmajer, predsjednik Udruge vinogradara Baranje Ivan Gerštmajer, predsjednik Udruge vinogradara Baranje Foto: DNEVNIK.hr Pad ekološke proizvodnje - 1 Pad ekološke proizvodnje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pad ekološke proizvodnje - 2 Pad ekološke proizvodnje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pad ekološke proizvodnje - 3 Galerija 1/6 >>
Hrvatska bilježi pad ekološke proizvodnje. Urod na gotovo svim kulturama je podbacio. Velika količina kiše i leda te bolesti neke je proizvođače natjerala i da odustanu od proizvodnje. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Što od vremena, što od bolesti, Ružica Sabo, bivši ekoproizvođač, u voćnjaku ima sve manje ekošljiva.

"Izvadili smo za sada jedan hektar, u planu je ove jeseni drugi hektar tako da ono što je bilo u ekološkoj proizvodnji, to je moralo biti zamijenjeno", ispričala je.

Proizvodnja pod vedrim nebom, uz ograničenja sredstava - nije isplativa. Ružica ističe i kako kronično nedostaje agronoma, ali i sredstava.

Pročitajte i ovo Mura u Murskom Središću Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Besana noć za mještane uz rijeke: Drava opasno zaprijetila Podravini, Mursko Središće još ne može odahnuti, a ni Sava se nije smirila

"Šljiva kod nas nije uspjela po tim standardima", objasnila je Ružica zbog čega su imali velike gubitke.

"U dva dana izgubili smo 30-ak tona uroda. To je velika šteta. To je voćnjak koji je trebao biti 20-25 godina, a kod nas je bio 15-16 godina, znači 10 godina roda smo izgubili", opisala je.


Ružica je samo jedna od 242 ekoproizvođača koji su ove godine napustili tu proizvodnju, a zbog loših vremenskih uvjeta stradali su i baranjski ekovinogradi. Urod im je drastično smanjen.

Pročitajte i ovo Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva Završila utrka Proglašen slavodobitnik Sinjske alke: "On je najtrofejniji od trenutno aktivnih alkara"

Ivan Gerštmajer, predsjednik Udruge vinogradara Baranje, rekao je da je smanjen za čak 70 posto.

Dok u Europi raste trend ekoproizvođača, zbog vremenskih neprilika sve je teže održiva ekoproizvodnja.

Ivan još nije razmišljao o tome. "Sadili bi još neke sorte koje su otpornije na bolesti. Tako da one ne trebaju zaštitu. Jedan minimalan dio zaštite svakako zahtijevaju, ali ne u toj mjeri kao dosad", dodao je.

Možda sadnja otpornijih sorti bude spas za mnoge proizvođače u Hrvatskoj. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene