Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posljedice katastrofe

Ratari u problemima, zbog kiše ugrožena važna biljka: "Moglo bi doći do razvoja određenih mikrotoksina i drugih bolesti"

Aktualno Galerija Kukuruz - 3 Kukuruz - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Kukuruz - 2 Kukuruz - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Kukuruz - 1 Kukuruz - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Kukuruz - 4 Galerija 1/4 >>
Investicije u poljoprivredi nikad izazovnije. Pšenica i ječam su podbacili, a kukuruz se još drži. Ni vremenske neprilike za sada ga nisu ugrozile, ali ratare ugrožava niska otkupna cijena. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Velike količine oborina donijele su i bolesti kukuruzu.

"Tu bi moglo biti problema zbog razvoja određenih mikrotoksina i drugih bolesti koje nastaju u završnoj fazi", objasnio je ratar Tomislav Lovković.

Iako je kukuruz pogodilo olujno nevrijeme, na urod kaže Tomislav neće utjecati.

"Sad se pokazuje da bi mogao biti jedan solidan urod. Klipovi su razvijeni, završila je oplodnja", nastavio je ratar.

Unatoč nastaloj šteti oplodnja je dobra pa će biti i prinosi. Sada bi to trebalo biti nekih devet do 10 tona po hektaru zrna, rekao je ratar.

Pročitajte i ovo Danko Bevanda, pripadnik 2. gardijske brigade Gromovi Obilježavanje oluje Dio branitelja na kraju rata jedva izvukao živu glavu, no ne žale ni za čim: "Ranjen sam u glavu i taj geler je i dan danas u glavi"

"Očekujemo dobru godinu koja će po prinosu biti veća nego prošle godine", ispričao je Goran Jukić iz HAPIH-a.

Iako vrhunski, cijene diktiraju otkupljivači.

"Oko 140, 150 eura po toni suhog zrna tako da sve koja su bila ulaganja na osnovu i repromaterijala i goriva - to će biti dosta stiskavica s obzirom da ljudi traže spas. Loša je bila žetva pšenice i ječma.

Tko je imao više hektara pa posijao i kukuruz ili soju, traži tu neku amortizaciju ili spas", objasnio je Lovković.

Pročitajte i ovo Automobilska nesreća - 4 Stravične nesreće Crni vikend na cestama: Brzina odnijela četiri života - "Auto udari u nešto, svjetla se ugase i postane nepokretna prepreka u mraku"

I dok je prinos veći, nije dovoljan za vlastite potrebe. Hrvatska godišnje proizvede gotovo 4800 tona sjemena, od čega je 1250 tona završilo u trećim zemljama, izvan EU.

"Ostalo je za domaće potrebe, mi zadovoljavamo sa sjemenom kukuruza do 60 posto potreba, ostatak je iz uvoza", rekao je Jukić.

Domaćim kukuruzom danas se sladilo na prvoj kukuruzijadi u Josipovcu jer domaće je domaće.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene