Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska, Albanija i Makedonija ispunile uvjete za NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska, Albanija i Makedonija ispunile su sve kriterije i zaslužuju poziv za članstvo u NATO, zajednička je ocjena visokih prestavnika NATO saveza na Konferenciji predsjednika parlamentarnih odbora vanjskih poslova i obrane Alijanse, Jadranske skupine i Partnerstva za mir, koja je održana u Skoplju.

Prema Bobu Simmonsu, zamjeniku pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za suradnju i partnerstvo, nijednoj od ovih država ne smije biti uskraćen ulazak u Savez.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Slika nije dostupna Bush: NATO se širi 2008. godine

'NATO mora otvoriti vrata za Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju, jer su ispunile sve kriterije, a ime Makedonije je bilateralno pitanje s Grčkom', rekao je on.

Američko stajalište iskazao je Jan Brzezinski, bivši zamjenik
pomoćnika ministra obrane SAD. 

'Zemlje Jadranska skupina imaju veće operativno iskustvo s NATO-om nego što su imale snage Poljske, Madžarske i Češke kada su primljene u Alijansu i zato Hrvatska Albanija i Makedonija trebaju dobiti poziv u Bukureštu', naglasio je on.

Članice NATO-a zastupali su veleposlanici u Makedoniji, a Hrvatsku su predstavljali Mario Zubović, predsjednik Odbora za vansjku politiku Sabora, zastupnik Krešimir Ćosić i veleposlanik Ivo Kujundžić.

O spremnosti Hrvatske za NATO govorio je Ćosić, koji se posebno osvrnuo na sudjelovanje hrvatske vojske u međunarodnim mirovnim misijama u Afganistanu, Iraku i u ostalim akcijama UN-a i NATO-a.

Ocjenjujući rad skupa Zubak je naglasio da Hrvatska može biti veoma zadovoljna učincima Konferencije.

'Svi su se složili da Hrvatska, Makedonija i Albanija trebaju dobiti poziv za prijem u NATO, jer su uglavnom ispunile kriterije koji se traže, a posebno što bi proširenje NATO-a u ovoj regiji jamčilo sigurnost ovom dijelu Europe. Mi u Hrvatskoj time možemo biti veoma zadovoljni', izjavio je Zubović.

On je također izvijestio da je na konferenciji dogovoreno na koji način trebaju do Bukurešta djelovati vanjsko politički odbori i odbori za nacionalnu sigurnost u informiranju stanovništva o značenju ulaska u NATO savez.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene