Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SNALAZE SE KAKO ZNAJU

Automobili iz Hrvatske sve se češće mogu vidjeti na benzinskim postajama u BiH: "Jutros sam krenuo iz Zagreba..."

Aktualno Galerija Benzinska postaja u Posušju - 1 Benzinska postaja u Posušju - 1 Foto: DNEVNIK.hr Benzinska postaja u Posušju - 2 Benzinska postaja u Posušju - 2 Foto: DNEVNIK.hr Benzinska postaja u Posušju - 3 Benzinska postaja u Posušju - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Benzinska postaja u Posušju - 4 Galerija 1/4 >>
Danas su se više punili spremnici u susjednoj Bosni i Hercegovini jer je tamo gorivo jeftinije nego u Hrvatskoj. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u Posušju i provjerila koliko se može uštedjeti.

Lakše se diše kad se spremnik goriva napuni u Posušju.

"Jutros sam krenuo iz Zagreba. Na benzinskoj na autocesti je dizel 12 kuna po litri. Ovdje košta 2,31 marku. Usporedite koja je to cijena. Skoro tri kune. Nije malo. Na sto litara to je 300 kuna. Tročlana familija može kupit lijepu spezu", rekao je Baldo Perak.

Cijene goriva rasle su i u Bosni i Hercegovini, ali su još uvijek povoljnije od onih u Hrvatskoj. Gužve na benzinskoj postaji u Posušju nema, ali ipak najveći broj vozila je s hrvatskim registracijskim oznakama.

"Cijene se ne mijenjaju često. Poskupilo je prije četiri dana, a prije toga nije bilo poskupljenja oko tri ili četiri mjeseca", rekao je Anđelko Jelavić, djelatnik benzinske postaje.

Neki bi mogli primijeniti i neke provjerene metode uštede.

"U nas je bila šala: Nije nas briga nas kolika je cijena goriva. Mi uvijek sipamo dvadeset maraka pa stane koliko stane", rekao je Anđelko Ramljak iz Posušja.

Pročitajte i ovo Ilustracija dok cijene divljaju 10 najvažnijih savjeta za uštedu goriva

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON POSKUPLJENJA GORIVA Prijevoznici otkrivaju kada će povećati cijene usluga: "Ne možemo raditi besplatno. Očekujemo da država nađe neki model"

Na Ininim benzinskim postajama, gdje država ima svoj udio, cijena benzina u Hrvatskoj i BiH znatno se razlikuje.

"Tržište BiH se razlikuje od hrvatskog u nekoliko elemenata koji bitno utječu na cijenu derivata: visina trošarina, PDV te različita razina liberalizacije tržišta", stoji u odgovoru Ine na upit Dnevnika Nove TV o različitim cijenama goriva.

Iz Federalnog ministarstva trgovine objašnjavaju koliki su nameti.

"Ukupno učešće javnih prihoda akciza, putarina, plus PDV iznosi, zavisno od derivata, od 49 do 50 posto od ukupne maloprodajne cijene", rekla je Merima Maslo, pomoćnica ministra trgovine BiH.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene