Kamioni, ilustracija
Kamioni, ilustracija Foto: Marin Tironi/Pixsell/Pixsell

Branko Trstenjački, dopredsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, za DNEVNIK.hr je kazao kako već idućeg tjedna možemo očekivati rast cijena prijevozničkih usluga.


Nakon dramatičnog poskupljenja goriva u Hrvatskoj priopćenjem su reagirali iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i najavili rast cijena svojih usluga od najmanje 20 posto, a nama su kazali kako poskupljenja možemo očekivati jako brzo.

Vezani članci Ilustracija Nije gorivo skupo, nego ste siromašni! Donosimo niz rješenja za uštedu, ali i utjehu. I to nije sve... Gorivo još skuplje - 3 Gorivo sve skuplje, građani ljutiti: "Katastrofa, ovo je pretjerano." Stručnjak pojašnjava zašto cijene goriva u posljednje vrijeme stalno rastu

"Činjenica je da je sa svakim poskupljenjem naš profit upitan. Ne možemo raditi besplatno. Cijene će se dizati već idući tjedan, a neki prijevoznici su već poskupili", kazao nam je Branko Trstenjački, dopredsjednik Udruge.

Prijevoznici su u priopćenju osudili pasivan stav Vlade glede intenzivnog rasta cijena goriva.

"Trend rasta cijena energenata i namirnica je neodrživ, a posebno u društvu koje se nije ni oporavilo od posljedica pandemije. Zanimljivo je što sve čini cijenu goriva i što svi mi potrošači namirujemo iz cijene goriva koju plaćamo – pa tako redom financiramo hrvatske autoceste, hrvatske ceste, državni aparat i kao jedinstveni europski fenomen – željeznički prijevoz. Jedini razlog zbog kojeg je u ovome momentu gorivo u Hrvatskoj među najskupljima u cijeloj Europi je upravo u porezima i trošarinama, obzirom da država uprihoduje gotovo 60 % cijene kroz takav niz fiskalnih i parafiskalnih nameta", napisali su u priopćenju, a Trstenjački nam je kazao kako od države očekuju da pronađe neki model kojim bi pomogla prijevoznicima.

"Vani nije tako drastično poskupjelo gorivo", dodao je dopredsjednik Udruge. Prijevoznici ističu i kako se ne slažu s tim da je rast cijena posljedica porasta troškova prijevoza, jer prijevoznici nisu mijenjali cijene svojih usluga prijevoza. Dodaju i kako nisu konkurentni jer prijevoznici iz konkurentskih zemalja imaju niže troškove poslovanja i veće državne subvencije i potpore, te su odmah u startu njihovi troškovi niži.

Poskupljenje prijevoza svakako će utjecati na život građana jer će za sobom povući i druga poskupljenja. Trstenjački kaže kako će rasti cijene proizvoda, a to potvrđuje i Robert Fućek iz Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske. On nam je kazao kako cijene u trgovini prate slijed događaja i rastu posljednje u nizu.

"Nas se ne pita. Poskupit će cijene proizvoda u trenucima kad dobijemo višu cijenu", rekao je Fućek i dodao kako osim goriva poskupljuje i struja.

"Pratimo kretanja na tržištu i proporcionalno prilagođavamo cijene", kazao je Fućek.

"U situaciji kada cijene energenata rastu, utjecaj na cijene sirovina je veći, te samim tim i na cijenu gotovog proizvoda. Dobavljači i trgovci trpe tu situaciju do određenog trenutka, te u ovoj situaciji još ne očekujemo znatna poskupljenja za krajnje potrošače", rekao je predsjednik Saveza udruga Damir Aščić koji dodaje kako je teško predvidjeti kad će što poskupjeti.

Kazao nam je i s kojim se problemom suočavaju trgovci.

"Trgovci imaju dvojaki problem sa eventualnim poskupljenjem proizvoda, prvo u nabavi a zatim i putem smanjenja potrošačke košarice naših kupaca, a sve zbog poskupljenja goriva, posljedično i svih energenata", rekao je.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju