Kamioni, ilustracija
Kamioni, ilustracija Foto: Marin Tironi/Pixsell/Pixsell

Branko Trstenjački, dopredsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika, za DNEVNIK.hr je kazao kako već idućeg tjedna možemo očekivati rast cijena prijevozničkih usluga.


Nakon dramatičnog poskupljenja goriva u Hrvatskoj priopćenjem su reagirali iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika i najavili rast cijena svojih usluga od najmanje 20 posto, a nama su kazali kako poskupljenja možemo očekivati jako brzo.

Vezani članci Ilustracija Značajno pokupljenje goriva u Njemačkoj! Hoće li se i nama dogoditi sličan scenarij? Poskupljenja: Ilustracija - 3 Podižu li trgovci cijene pod izlikom skupljeg goriva? "Mi već mjesecima zagovaramo model da se počnu formirati crne liste"

"Činjenica je da je sa svakim poskupljenjem naš profit upitan. Ne možemo raditi besplatno. Cijene će se dizati već idući tjedan, a neki prijevoznici su već poskupili", kazao nam je Branko Trstenjački, dopredsjednik Udruge.

Prijevoznici su u priopćenju osudili pasivan stav Vlade glede intenzivnog rasta cijena goriva.

"Trend rasta cijena energenata i namirnica je neodrživ, a posebno u društvu koje se nije ni oporavilo od posljedica pandemije. Zanimljivo je što sve čini cijenu goriva i što svi mi potrošači namirujemo iz cijene goriva koju plaćamo – pa tako redom financiramo hrvatske autoceste, hrvatske ceste, državni aparat i kao jedinstveni europski fenomen – željeznički prijevoz. Jedini razlog zbog kojeg je u ovome momentu gorivo u Hrvatskoj među najskupljima u cijeloj Europi je upravo u porezima i trošarinama, obzirom da država uprihoduje gotovo 60 % cijene kroz takav niz fiskalnih i parafiskalnih nameta", napisali su u priopćenju, a Trstenjački nam je kazao kako od države očekuju da pronađe neki model kojim bi pomogla prijevoznicima.

"Vani nije tako drastično poskupjelo gorivo", dodao je dopredsjednik Udruge. Prijevoznici ističu i kako se ne slažu s tim da je rast cijena posljedica porasta troškova prijevoza, jer prijevoznici nisu mijenjali cijene svojih usluga prijevoza. Dodaju i kako nisu konkurentni jer prijevoznici iz konkurentskih zemalja imaju niže troškove poslovanja i veće državne subvencije i potpore, te su odmah u startu njihovi troškovi niži.

Poskupljenje prijevoza svakako će utjecati na život građana jer će za sobom povući i druga poskupljenja. Trstenjački kaže kako će rasti cijene proizvoda, a to potvrđuje i Robert Fućek iz Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske. On nam je kazao kako cijene u trgovini prate slijed događaja i rastu posljednje u nizu.

"Nas se ne pita. Poskupit će cijene proizvoda u trenucima kad dobijemo višu cijenu", rekao je Fućek i dodao kako osim goriva poskupljuje i struja.

"Pratimo kretanja na tržištu i proporcionalno prilagođavamo cijene", kazao je Fućek.

"U situaciji kada cijene energenata rastu, utjecaj na cijene sirovina je veći, te samim tim i na cijenu gotovog proizvoda. Dobavljači i trgovci trpe tu situaciju do određenog trenutka, te u ovoj situaciji još ne očekujemo znatna poskupljenja za krajnje potrošače", rekao je predsjednik Saveza udruga Damir Aščić koji dodaje kako je teško predvidjeti kad će što poskupjeti.

Kazao nam je i s kojim se problemom suočavaju trgovci.

"Trgovci imaju dvojaki problem sa eventualnim poskupljenjem proizvoda, prvo u nabavi a zatim i putem smanjenja potrošačke košarice naših kupaca, a sve zbog poskupljenja goriva, posljedično i svih energenata", rekao je.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju